Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Oikeita aarteita

Keskiviikko 25.9.2013 klo 13.16 - Maila-Katriina Tuominen

Aluksi tunnustus. En pidä siivoamisesta. Onneksi. Muuten olisivat vuosikymmenten aikana kertyneet lehtikasat hävinneet ties minne. Pinoan vuoden 1965 Suomen Kuvalehtiä ilmestymisjärjestykseen. Turha vaiva, kun käteen osuu lehden heinäkuun numero. Se viettelee lukemaan ja tutkimaan kuvia, miettimään, mitä tuolloin todella tapahtui. Olin silloin lukiossa ja utelias tietämään maailmasta.

Lehti numero 29 ilmestyi 17.7. Kansikuvassa hymyilee nuori nainen ja kannen teksti toivottaa aurinkoista järvikesää. Kesän kukkeudesta huolimatta lehti käsittelee vakavia asioita, jotka ovat yllättävän ajankohtaisia tänäänkin. Kirsti Sarmanto pohtii jutussaan Onko lakimme inhimillinen? seksuaalisrikollisten pakkokastroimista. Lakia pidetään muualla maailmassa epäinhimillisenä ja ihmisoikeuksien vastaisena. Hän kysyy, onko ihminen loukkaamaton ja koskematon, oli hän kuinka suuri rikollinen hyvänsä. Vai onko kastraatio yhteiskunnan turvaamistoimenpide? Hän on haastatellut useita asiantuntijoita, joiden näkemykset poikkeavat toisistaan.

Mikko Haljoki ja Kalervo Manninen seuraavat neljän aukeaman verran suomalaisen järvimatkailun tulevaisuutta. Mitä järvimatkailulle tapahtuu, kun automatkailu nielee nopeasti kilometrejä kautta maan. Reportaasin komeat kuva-aukeamat kelpaisivat vieläkin lukijalle. Huoli laivaliikenteen tulevaisuudesta jää vaille vastausta. Kesän 2013 järvimatkailun saldoa ei ole vielä julkistettu.

Maailman tapahtumat tiivistyvät lehdessä kahteen sanaan: Algeria ja Vietnam. Ne on taitettu aukeamalla kahdeksi samankokoiseksi jutuksi, joista toinen vie lukijan Algerian sotilasvallankaappauksen keskelle, toinen Vietnamin sissisotaan. Kenties jotkut minun ikäpolveni lukijoista muistavat nimen Ahmed Ben Bella. Hänet eversti Houari Boumedienne syöksi vallasta 19. kesäkuuta 1965. Sotilasvallankaappaus ei tuonut rauhaa Algeriaan. Vietnamia käsittelevä juttu on haastattelu. Vuodesta 1961 Saigonin hallituksen neuvonantajana toiminut Sir Robert G.K. Thompson analysoi Vietnamin sodan tuolloista vaihetta. Hänen arvioi sodan kestävän ainakin viisi vuotta. Arvio ei osunut oikeaan, sotaa käytiin vielä 1970-luvun puolivälissä.

Me olemme seuranneet vuodesta 2011 lähtien arabikevään tapahtumia Tunisiassa ja Egyptissä. Nyt tiedämme, että tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Sitä se oli myös vuonna 1965.

Sokerina pohjalla on lehden reportaasi Lapsetkin mukana herättäjäjuhlilla. Kyseessä ovat Iisalmen herättäjäjuhlat, joihin osallistui 30 000 vierasta. Jutun kuva saarnaaja Aku Rädystä ja hänen syliinsä kesken kaiken uupuneesta Helli-tytöstä on hieno tunnelmakuva. Jutun tuntemattomaksi jäänyt kirjoittaja muistuttaa, että lapset ovat heränneen kansan silmäteriä, joille vanhemmat haluavat opettaa pienestä pitäen perheyhteyden tunteen.

Kirjoittaja on kulttuuri- ja ihmisoikeustoimittaja.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: siivoaminen, lehtikasat, 1965, Suomen Kuvalehti, seksuaalirikolliset, järvimatkailu, Algeria, Vietnam, arabikevät, herättäjäjuhlat