Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28
Share |

Pääkirjoitus 

Kirsi Airikka

vs. päätoimittaja

18.12.2013

Historiaa ja uusia avauksia

Tämä Tampereen Kirkkosanomien numero on viimeinen, sillä tamperelaiset saavat uuden seurakuntalehden ensi vuonna.

Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän kustantama ja julkaisema Silta alkaa ilmestyä 5. helmikuuta 2014.

 

Marja Rautanen

4.12.2013

Innostus ja yhteistyö kantavat
seurakunnan työssä

Kun aloitin seurakuntien viestinnässä liki 40 vuotta sitten, kaikki oli pientä ja vaatimatonta. Teimme työtä pienissä tiloissa Satakunnankadun virastotalossa, ja tärkeimmät työvälineet olivat kynä ja puhelin.

20.11.2013

Yksinäisyys on kansantauti

Me kaikki tarvitsemme toinen toisiamme. Ilman muiden ystävyyttä ja tukea meidän on vaikea olla.

6.11.2013

Jokainen sinkku on erilainen

Yhä useampi jää vaille kumppania joko tahtomattaan tai tietoisesti. Maailma on nykyisin täynnä mahdollisuuksia, mutta sinkuksi jääminen on silti suurelle osalle yksineläjistä vaikea paikka.

23.10.2013

Jokaisella on aikansa

Ensi vuoden Yhteisvastuukeräyksen kohteeksi on valittu saattohoito ja sen kehittäminen. Asia ehkä on useimmille vieras, eikä moni halua ajatella koko asiaa. Kohde on kuitenkin hyvin valittu.

 

Kirsi Airikka

9.10.2013

Kiusaaminen ja rasismi ovat arkipäivää Tampereella

Yksinäisyys ja kiusaaminen ovat edelleen yleisimpiä syitä, joiden takia nuoret ottavat yhteyttä Tampereen Nuorten turvataloon. Talo ja sen yhteistyökumppanit ovat aloittaneet hankkeen, jossa torjutaan nuorten yksinäisyyttä vuoden 2011 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla.

 

Marja Rautanen

25.9.2013

Pyydä apua ja anna apua

Tampereen Seurakuntien ala-aula on uudistunut. Uudistuksen tavoitteena on madaltaa ihmisten kynnystä avun saamiseen. Yhdeltä tiskiltä saa apua elämän isoihin ja pieniin ongelmiin.

Tamperelaiset auttavat myös maailmalla. Tampereen seurakunnat antaa tänä vuonna lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan yhteensä reilut miljoona euroa.  

  

Marja Rautanen

11.9.2013

Kirkon auttamistyötä arvostetaan

Taantuma ja ihmisten taloudellinen ahdinko näkyvät Tampereella. Vähävaraisten ihmisten ruoka-avun tarve on lisääntynyt kaupungissamme viime vuoden aikana.

 

Marja Rautanen

28.8.2013

Muutos elämään

Vuonna 2011 useiden hipposkyläläisten ihmisten elämään tuli uusi suunta. Tuolloin Kalevan seurakunta ja Tampereen A-kilta aloittivat toiminnallisen yhteyshankkeen Hippostuvalla. Yhdessäolo, yhdessä tekeminen ja vertaistuki ovat auttaneet monia kohti raittiutta. 

 

Marja Rautanen

14.8.2013

Kun työ loppuu

Olen seurannut tiedotusvälineitä lomalla päivittäin. Joka päivä tai ainakin joka viikko on tullut huonoja uutisia. Viime keväästä lähtien uutisissa on lähes päivittäin kerrottu irtisanomisista tai lomautuksista.

5.6.2013

Riemua ja pettymyksiä

Onnittelut teille kaikille nuorille, jotka saitte koulusta päättötodistuksen. Sitä päivää odotettiin. Olette saaneet kukkia ja halauksia. Pieni haikeus viivähti mielessä, kun lähditte viimeistä kertaa ulos opinahjostanne.

22.5.2013

Tuhannet kiitokset

Urkuri Matti Hannulan tuntevat kaikki! Tai ainakin melkein, niin monta vuosikymmentä hän on vaikuttanut tamperelaiseen kulttuurielämään. Matti Hannula syntyi Elimäellä tavalliseen savolaiseen perheeseen vuonna 1943.

8.5.2013

Äideistä parhain

Ensi sunnuntaina 12. toukokuuta vietetään äitienpäivää. Ajattelin ilman muuta, että äitienpäivä olisi kotimainen juhlaperinne. Näin ei kuitenkaan ole. Äitienpäivä on tullut Suomeen Yhdysvalloista asti.

24.4.2013

Aikuiseen uskoon

Pieni tyttö heiluttelee jalkojaan puisella laudalla.  Aurinko paistaa suoraan niskaan. Eletään 1950-lukua. Lapsi ei ole vielä koulussa. Koska tädillä ja hänen mielellään ei ole lapsia, pieni otetaan usein mukaan Jyväskylään. Vanhemmat eivät varmaan ymmärrä, miten ikävä tytöllä on.

10.4.2013

Nuorille töitä

Nuorille tarkoitettu nuorisotakuu on parasta, mitä nuorten hyväksi on pitkään aikaan tehty. Kun tämä hallituksen aloittama hanke pääsee täyteen vauhtiin, siltä voi odottaa paljon. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Henki päällä -hanke tehtiin nuorten syrjäytymistä vastaan. 

20.3.2013

Pääsiäinen on uuden alkamisen juhla

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista tärkein. Pääsiäiseen kuuluu suurta surua, mutta myös suurta iloa.  Kiirastorstaina käy kirkoissa neljänneksi eniten väkeä. Silloin kirkoissa on ainutlaatuinen tunnelma, kun ihmiset odottavat ehtoolliselle pääsyä.

6.3.2013

Millainen on kirkollisen lehdistön tulevaisuus?

Muutama viikko sitten isojen seurakuntayhtymien viestintäpäälliköt kokoontuivat miettimään, mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan. Samassa kokouksessa perustettiin kaksi työryhmää pohtimaan kirkollisten lehtien tulevaisuutta.   

20.2.2013

Kolmas aika

Eläkkeelle jääminen on jokaiselle vähän erilainen juttu. On ihmisiä, jotka jo vuosia aikaisemmin tietävät, milloin he jäävät pois työelämästä. Suurin osa meistä taitaa kuitenkin olla niitä, jotka miettivät asiaa moneen kertaan.

6.2.2013

Jokainen ikäihminen tarvitsee hyvän vanhuuden

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen kohde on todella hyvin valittu. Mikä on parempi kohde kuin pitkän elämän eläneet vanhukset, joiden elämänpiiri on käymässä pieneksi. Heille toivoisi vielä lämpöä ja välittämistä.

23.1.2013

Muutoksia ilmassa

Suomalaisessa yhteiskunnassa on tapahtunut selkeä muutos. Siihen on vaikuttanut muun muassa Tasavallan Presidentti, joka on ottanut selkeästi arvojohtajan roolin.   

5.12.2012

Parasta on odotus

Joulu on säilynyt kristillisistä juhlista parhaiten. Se on edelleen suosituin kirkkopyhä. Viime vuonna kirkon tai seurakuntatalon oven avasi noin 70 000 tamperelaista ensimmäisen adventin ja loppiaisen välisenä aikana.


21.11.2012

Samassa veneessä

Pelkään niin, että kädet puutuvat,
ne tuntuvat lyijyn raskailta.

(Taivas Varjele – joka äijän rukouskirja. Kustantaja LK/Lasten Keskus/Helsinki, toim. Heikki Hakala ja Kalevi Virtanen)

7.11.2012

Kirkossa suuria muutoksia

Kirkon nelivuotiskertomus on nimeltään Haastettu kirkko. Jo nimi viittaa siihen, että millaisessa tilanteessa kirkko on ollut neljä viime vuotta.

24.10.2012

Uudelleen jäseneksi?

Kun kirkosta eroaminen alkoi toden teolla 2000-luvun alkupuolella, emme vielä ymmärtäneet, miten suuresta asiasta oli kyse. Suurin osa eroajista oli nuoria aikuisia, jotka tulivat Tampereelle joko opiskelemaan tai töihin. Meni vuosia, ennen kuin eroaminen alkoi näkyä myös taloudessa. 

10.10.2012

Vaikeiden aikojen vaalit

Kahden ja puolen viikon päästä voimme antaa äänemme yhteisten asioiden puolesta. Kuntavaalit ovat kansalaisille tutuimmat ja tärkeimmät. Näissä vaaleissa kansalaiset ovat lähellä jokapäiväiseen arkeen liittyvissä kysymyksissä. 

26.9.2012

Kirkolla tiukat paikat

Tampereen seurakunnissa on viime viikot hiottu kuntoon toiminta- ja taloussuunnitelmia vuodelle 2013. Säästämme ensi vuonnakin miljoona euroa. Tämä summa jaetaan kaikkien yksiköiden kesken. 

Kaikki yksiköt joutuvat luopumaan osasta toimintaansa. Pienillä yksiköillä on yhä vähemmän euroja. Tänä vuonna talousarvion tekeminen on ollut vaikeampaa kuin ennen.

12.9.2012

Töitä nuorille

Nuorille työn löytyminen on erityisen hankalaa. Kuinka monta ”eitä” nuori jaksaa ennen kuin hän masentuu ja lakkaa yrittämästä?

Maan hallitus kertoi aloittavansa kokeilun, jonka tarkoituksena on parantaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia ottaa nuoria oppisopimukseen. Monissa Euroopan maissa oppisopimuksella on pitkät perinteet. Saksassa yli puolet 16–18 -vuotiaista saa sen avulla koulutuksen ja mahdollisesti työpaikan.

29.8.2012

Suu säkkiä myöten

Jo muutaman vuoden ajan Tampereen seurakuntayhtymässä on säästetty noin miljoona euroa vuodessa. Edellisvuosina niukkuus ei ole juuri tuntunut. Seurakuntayhtymä pystyi tuottamaan palveluja lähes entiseen malliin. Tänä vuonna tilanne on toinen.

15.8.2012

Hyvillä mielin eläkkeelle

Parhaillaan ympäri Suomea jäädään eläkkeelle nopeaan tahtiin. Takana voi olla työvuosia enemmän tai vähemmän, mutta päätös eläkkeelle jäämisestä on tehty.
Eläkkeelle jäämistä mietitään pitkään, sillä on aikamoinen harppaus siirtyä säännöllisestä päivärytmistä aivan erilaiseen.

6.6.2012

Aamukaste tutuksi

Tampereen seurakunnissa Aamukaste merkitsee juhlaa, jossa eri-ikäisiä lapsia kastetaan seurakunnan yhteyteen. Helluntaina kastettiin 18 lasta.

23.5.2012

Ystävyys on iso lahja

Tulevien viikkojen ja päivien aikana moni meistä onnittelee eri opinahjoista todistuksen saaneita. Pian tämän jälkeen nämä nuoret lähtevät kuka minnekin. Haikeus valtaa mielen monissa kodeissa.

Yksi ajanjakso perheissä on ohi.

9.5.2012

Hautausmailla töihin viikon myöhässä

Pitkään jatkunut talvi ja kolea kevät ovat viivästyttäneet hautausmaiden töiden aloittamista. Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikkö ei muista, milloin olisi ollut samanlainen kevät. Pari viikkoa sitten maa oli roudassa.

Lähetystyö kutsui

25.4.2012

Mitä tiedät Etiopiasta? Ikivanhaa kulttuuria, kauniita ihmisiä ja upeita maisemia. Kaikkea tätä on Etiopia. Kääntöpuolena ovat köyhyys ja kuivuus, joka on jatkunut jo pitkään.

Etiopian suurimpia vitsauksia on veden puute. Suomen Lähetysseuran auttamiskohteita ovat Afrikan sarven ja Sahelinin alue Länsi-Afrikassa. Lähetysseura tekee Etiopiassa yhteistyötä kirkon kehitysyhteistyöjärjestön DASSC:in kanssa. Viime viikolla Tampereen seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto antoi Etiopian kirkolle 10 000 euroa.

11.4.2012

Lasten vuosi 

Omassa pihapiirissäni on kymmenen vuoden aikana tapahtunut iso muutos. Vuosituhannen vaihteessa lapsia ei pihassamme juuri näkynyt. Mutta nyt on toisin. Pieniä lapsia on tullut eri portaisiin. Pienet ihmiset ilahduttavat pelkällä olemuksellaan.

28.3.2012

Miten työpaikoilla voidaan?

Viime viikkoina työyhteisöissä ovat tulleet esille kiusaaminen ja muut hyvään työyhteisöön kuulumattomat asiat. Kyse ei ole vain yhdestä paljon julkisuutta saaneesta työpaikasta. Varmasti eri puolilla Suomea ratkotaan samanlaisia ongelmia.

29.2.2012

Huoltosuhde ja eliniän odotus

Työelämästä poistuu pian paljon ihmisiä, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Julkiseen keskusteluun on tullut vaikeita termejä, kuten huoltosuhde tai eliniän odotus.

15.2.2012

Hyvä aloitus presidentiltä

Vielä presidentin juhlien ollessa kesken presidentti Sauli Niinistö yllätti juhlaväen kertomalla, että hän haluaa perustaa työryhmän, joka selvittää, miten ilman työtä tai koulutuspaikkaa olevia nuoria voitaisiin auttaa.

Tämä presidentin huoli on varmasti aitoa. Liian monet nuoret ovat syrjäytymässä nuorelle normaalista elämänmenosta.

1.2.2012

Päätöksestä muutokseen

Tampereen seurakuntien rakenneratkaisun työstäminen on ollut eri osapuolille pitkä ja uuvuttava aika. Kun kirkkohallitus päätti 24. tammikuuta, että Tampereelle tulee neljä suomenkielistä ja ruotsinkielinen seurakunta, suuri osa niin luottamushenkilöstä ja työntekijöistä sai heille mieluisan päätöksen.

Asiasta käytiin kirkkohallituksessa tiukka äänestys. Kirkkohallitus totesi, että Tampereen hiippakunta on harkinnut asiaa siksi perusteellisesti, että tältä pohjalta voidaan tehdä myös lopullinen päätös.

18.1.2012

Ympäri käydään...

Tätä kirjoittaessani emme vielä tiedä, kuinka monta seurakuntaa Tampereelle on tulossa. Muutos on kuitenkin suurin hallinnollinen uudistus sitten vuoden 1953.

Tuolloin Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnasta erotettiin itsenäisiksi seurakunniksi Pyynikki, Kaleva, Viinikka ja Härmälä. Ne olivat Harjun ja Messukylän kanssa yhteistaloudessa. Tampereeseen ovat liittyneet myöhemmin Aitolahden ja Teiskon seurakunnat. Nuorin Tampereen seurakunta on Hervanta, joka erotettiin Messukylästä vuonna 1980.