Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28
Share |

Vuosi 2012

5.12.2012

Parasta on odotus

Joulu on säilynyt kristillisistä juhlista parhaiten. Se on edelleen suosituin kirkkopyhä. Viime vuonna kirkon tai seurakuntatalon oven avasi noin 70 000 tamperelaista ensimmäisen adventin ja loppiaisen välisenä aikana.

21.11.2012

Samassa veneessä

Pelkään niin, että kädet puutuvat, ne tuntuvat lyijyn raskailta.
(Taivas Varjele – joka äijän rukouskirja. Kustantaja LK/Lasten Keskus/Helsinki, toim. Heikki Hakala ja Kalevi Virtanen)

7.11.2012

Kirkossa suuria muutoksia

Kirkon nelivuotiskertomus on nimeltään Haastettu kirkko. Jo nimi viittaa siihen, että millaisessa tilanteessa kirkko on ollut neljä viime vuotta.

24.10.2012

Uudelleen jäseneksi?

Kun kirkosta eroaminen alkoi toden teolla 2000-luvun alkupuolella, emme vielä ymmärtäneet, miten suuresta asiasta oli kyse. Suurin osa eroajista oli nuoria aikuisia, jotka tulivat Tampereelle joko opiskelemaan tai töihin. Meni vuosia, ennen kuin eroaminen alkoi näkyä myös taloudessa.

10.10.2012

Vaikeiden aikojen vaalit

Kahden ja puolen viikon päästä voimme antaa äänemme yhteisten asioiden puolesta. Kuntavaalit ovat kansalaisille tutuimmat ja tärkeimmät. Näissä vaaleissa kansalaiset ovat lähellä jokapäiväiseen arkeen liittyvissä kysymyksissä.

26.9.2012

Kirkolla tiukat paikat

Tampereen seurakunnissa on viime viikot hiottu kuntoon toiminta- ja taloussuunnitelmia vuodelle 2013. Säästämme ensi vuonnakin miljoona euroa. Tämä summa jaetaan kaikkien yksiköiden kesken.

Kaikki yksiköt joutuvat luopumaan osasta toimintaansa. Pienillä yksiköillä on yhä vähemmän euroja. Tänä vuonna talousarvion tekeminen on ollut vaikeampaa kuin ennen.

12.9.2012

Töitä nuorille

Nuorille työn löytyminen on erityisen hankalaa. Kuinka monta ”eitä” nuori jaksaa ennen kuin hän masentuu ja lakkaa yrittämästä?

Maan hallitus kertoi aloittavansa kokeilun, jonka tarkoituksena on parantaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia ottaa nuoria oppisopimukseen. Monissa Euroopan maissa oppisopimuksella on pitkät perinteet. Saksassa yli puolet 16–18 -vuotiaista saa sen avulla koulutuksen ja mahdollisesti työpaikan.

29.8.2012

Suu säkkiä myöten

Jo muutaman vuoden ajan Tampereen seurakuntayhtymässä on säästetty noin miljoona euroa vuodessa. Edellisvuosina niukkuus ei ole juuri tuntunut. Seurakuntayhtymä pystyi tuottamaan palveluja lähes entiseen malliin. Tänä vuonna tilanne on toinen.

15.8.2012

Hyvillä mielin eläkkeelle

Parhaillaan ympäri Suomea jäädään eläkkeelle nopeaan tahtiin. Takana voi olla työvuosia enemmän tai vähemmän, mutta päätös eläkkeelle jäämisestä on tehty. Eläkkeelle jäämistä mietitään pitkään, sillä on aikamoinen harppaus siirtyä säännöllisestä päivärytmistä aivan erilaiseen.

6.6.2012

Aamukaste tutuksi

Tampereen seurakunnissa Aamukaste merkitsee juhlaa, jossa eri-ikäisiä lapsia kastetaan seurakunnan yhteyteen. Helluntaina kastettiin 18 lasta.

23.5.2012

Ystävyys on iso lahja

Tulevien viikkojen ja päivien aikana moni meistä onnittelee eri opinahjoista todistuksen saaneita. Pian tämän jälkeen nämä nuoret lähtevät kuka minnekin. Haikeus valtaa mielen monissa kodeissa.

Yksi ajanjakso perheissä on ohi.

9.5.2012

Hautausmailla töihin viikon myöhässä

Pitkään jatkunut talvi ja kolea kevät ovat viivästyttäneet hautausmaiden töiden aloittamista. Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikkö ei muista, milloin olisi ollut samanlainen kevät. Pari viikkoa sitten maa oli roudassa.

Lähetystyö kutsui

25.4.2012

Mitä tiedät Etiopiasta? Ikivanhaa kulttuuria, kauniita ihmisiä ja upeita maisemia. Kaikkea tätä on Etiopia. Kääntöpuolena ovat köyhyys ja kuivuus, joka on jatkunut jo pitkään.

Etiopian suurimpia vitsauksia on veden puute. Suomen Lähetysseuran auttamiskohteita ovat Afrikan sarven ja Sahelinin alue Länsi-Afrikassa. Lähetysseura tekee Etiopiassa yhteistyötä kirkon kehitysyhteistyöjärjestön DASSC:in kanssa. Viime viikolla Tampereen seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto antoi Etiopian kirkolle 10 000 euroa.

11.4.2012

Lasten vuosi

Omassa pihapiirissäni on kymmenen vuoden aikana tapahtunut iso muutos. Vuosituhannen vaihteessa lapsia ei pihassamme juuri näkynyt. Mutta nyt on toisin. Pieniä lapsia on tullut eri portaisiin. Pienet ihmiset ilahduttavat pelkällä olemuksellaan.

28.3.2012

Miten työpaikoilla voidaan?

Viime viikkoina työyhteisöissä ovat tulleet esille kiusaaminen ja muut hyvään työyhteisöön kuulumattomat asiat. Kyse ei ole vain yhdestä paljon julkisuutta saaneesta työpaikasta. Varmasti eri puolilla Suomea ratkotaan samanlaisia ongelmia.

29.2.2012

Huoltosuhde ja eliniän odotus

Työelämästä poistuu pian paljon ihmisiä, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Julkiseen keskusteluun on tullut vaikeita termejä, kuten huoltosuhde tai eliniän odotus.

15.2.2012

Hyvä aloitus presidentiltä

Vielä presidentin juhlien ollessa kesken presidentti Sauli Niinistö yllätti juhlaväen kertomalla, että hän haluaa perustaa työryhmän, joka selvittää, miten ilman työtä tai koulutuspaikkaa olevia nuoria voitaisiin auttaa.

Tämä presidentin huoli on varmasti aitoa. Liian monet nuoret ovat syrjäytymässä nuorelle normaalista elämänmenosta.

1.2.2012

Päätöksestä muutokseen

Tampereen seurakuntien rakenneratkaisun työstäminen on ollut eri osapuolille pitkä ja uuvuttava aika. Kun kirkkohallitus päätti 24. tammikuuta, että Tampereelle tulee neljä suomenkielistä ja ruotsinkielinen seurakunta, suuri osa niin luottamushenkilöstä ja työntekijöistä sai heille mieluisan päätöksen.

Asiasta käytiin kirkkohallituksessa tiukka äänestys. Kirkkohallitus totesi, että Tampereen hiippakunta on harkinnut asiaa siksi perusteellisesti, että tältä pohjalta voidaan tehdä myös lopullinen päätös.

18.1.2012

Ympäri käydään...

Tätä kirjoittaessani emme vielä tiedä, kuinka monta seurakuntaa Tampereelle on tulossa. Muutos on kuitenkin suurin hallinnollinen uudistus sitten vuoden 1953.

Tuolloin Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnasta erotettiin itsenäisiksi seurakunniksi Pyynikki, Kaleva, Viinikka ja Härmälä. Ne olivat Harjun ja Messukylän kanssa yhteistaloudessa. Tampereeseen ovat liittyneet myöhemmin Aitolahden ja Teiskon seurakunnat. Nuorin Tampereen seurakunta on Hervanta, joka erotettiin Messukylästä vuonna 1980.