Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Lempijoululaulut ovat haikeita metallimusiikin joulukiertueella

18.12.2013

raskasta_joulua_netti1.jpg

Perinteiselle joululaulutyylille on metallinen vaihtoehto. Raskasta Joulua -musiikkivideolla on mukana 16 artistia. Tampereella joulusäveliä esittävät muiden muassa JP Leppäluoto (2. vas.) ja Marco Hietala (oik.).
Kuva: Jenny Rostain / North Entertainment

Metallimuusikoiden Raskasta Joulua -albumi on jo myynyt platinaa eli yli 20 000 kappaletta. Marraskuun alussa julkaistulle kolmannelle kiertuelevylle on uusittu versioita, solistikattausta ja stemmoja.

Kiertueen musiikkivideon kappale on Pekka Simojoen Tulkoon joulu. Sen yksi kiertueen solisteista, Juha-Pekka ”JP” Leppäluoto esitti jo 1990-luvun puolivälissä Ylivieskassa kirkossa.

– Se on mahtava. Hänestä minulla on aina ollut kuva vahvasta sanoittajasta. Hän itse oli ollut aika liikuttunut ja kyynelissä, kun oli kuullut tämän version.

Leppäluoto oli mukana uusimman albumin lisäksi myös edellisellä levyllä vuodelta 2006, jossa hän lauloi laulut Tonttu sekä Konstan joululaulu.

Hän miettii hetken mielijoululauluaan:

– Ehkä oman äänialan biisi Konstan joululaulu. Se on hieno esittää ja nyanssit menevät laidasta laitaan. Se on monipuolinen kappale laulaa, ja sanoma on mahtava!

Kassu Halosessakin on nostetta. Sydämeeni joulun teen on tuntunut lapsesta saakka olevan joululaulujen parhaimmistoa, siinä on hieno sävel.

Yhteistyö otettu
myönteisesti vastaan

Raskasta Joulua -kiertue liittoutui tänä vuonna Suomen Lähetysseuran kanssa. Konserttiyleisö voi laittaa roposensa Kauneimpien Joululaulujen keräyslippaaseen.

– Kehitysvammaisten auttaminen on tärkeä asia. Se koskettaa tällaista ihmistä, jolla on omiakin lapsia, vaikka en olekaan kovin kirkollinen, Nightwish-basisti ja laulaja Marco Hietala aprikoi.

Hän allekirjoittaa keräyksen kohteen mielellään. Toki hän myöntää, että joidenkin muusikoiden parissa lähtö kirkolliseen kelkkaan on vähintään herättänyt ihmetystä.

– Joulusesonki tuo vahvat mielleyhtymät tapahtumista, jotka ovat mukavia perheelle. Tässä tehdään samalla hyvää.

Levyllä Hietalan lemppari on Sylvian joululaulu. Sitä joku on esittänyt joka ilta, vaikka se ei olisikaan mukana kappalelistassa.

– Kun itsekin olen kiertänyt niin paljon, niin tiedän, minkälaista on olla yksin hotellihuoneessa, ja katsella vaikka jotain aaltopahvikylää. Kyllä sitä aina kaipaa kotiseudulle jouluksi.

Tuottaja ja Raskasta Joulua -yhtyeen kitaristi Erkka Korhonen kertoo kommenttien yhteistyöstä olleen pääasiassa myönteisiä.

– Odotimme enemmän kritiikkiä, koska yhteistyö voi olla aikamoinen yllätys monille. Kun puhumme konserteissa yhteistyöstä, huomaamme yleisön arvostavan sitä.

Tampereen-keikkoja
on nyt kaksi 

Tampereella keikkapäivä on lauantai 21. joulukuuta. Kello 19 keikka myytiin vauhdilla, ja valikoimaan lisättiin esiintyminen kello 15.

Kiertue pysähtyy ennen Tamperetta 22 paikkakunnalla. Hietala on ollut mukana useimmilla pysäkeillä.
– Tampere-talohan on semmoinen poikkitaiteellinen esiintymispaikka. Odotan esiintymistä mielenkiinnolla.

Jo yhdeksättä kertaa järjestettävällä kiertueella hän on ollut mukana melkein joka vuosi. Tänä vuonna solistikattaus on kasvanut Voice of Finlandista tutulla Antti Railiolla. Listaan on suuren kysynnän vuoksi lisätty pari esiintymiskertaa.

Hietalan mielestä tällaiselle perinteelle on tilausta.
– Keikoilla näkee jo isovanhempia ja kokonaisia perheitä, jotka ovat tottuneet kuuntelemaan tätä musiikkia. Yleisö on ollut hyvin mukana.

Tunnelma joululaulukeikoilla on hänen mielestään ollut tavallista tiiviimpi ja rennompi. Alkuvuosina kierretyt pubit ovat toki olleet esiintymispaikkoina välittömämpiä.

Tunnettuna muusikkona hänen ei tarvitse kerätä itselleen mainetta joulukiertueen avulla. Julkisuus saattaa päinvastoin auttaa tuomaan esille kiertuetta ja vammaisten asiaa.

– Tämän porukan kanssa on tosi lystiä. Pikkasen tässä on myös itseironian makua, tehdään kieli poskessa – vaikka musiikki tehdäänkin niin pieteetillä kuin pystytään.
Ja itseironiahan osataan metallin parissa muutenkin.

Osana perinnettä
hyvän asian puolesta

– Aivan mahtavasti on sujunut, aikamoista hypeä, iloitsee Leppäluoto.

– Meininki on kyllä aina mahtava, mutta nyt ollaan tekemässä tästä traditiota, joka on muutakin kuin pelkkää perinteisten joululaulujen toistamista. Jo viime vuonna meillä oli aivan mahtavan hulppeat puitteet.

Rumba.fi on kirjoittanut joulun olevan muusikon rahasampo.

 
 – Tottahan se on, mitä tuota kieltämään, Leppäluoto nauraa.
 
raskasta_joulua_netti2.jpg– Erittäin hyvä, että rahaa menee hyväntekeväisyyteen.
 
Korhonenkin intoilee kiertueen menneen loistavasti:

– Vastaanotto on ollut todella innostunut. Vauhti on ollut tiheä ja jopa hieman väsyttävä.

Hän kiittelee yleisöä hyvän asian tukemisesta: keräyslippaat ovat täyttyneet kiitettävästi.

 


JP Leppäluotoa on viime ajat työllistänyt Musiikkiteatteri Palatsin Queen-musikaali. Raskasta Joulua -kiertueella hän on mukana jo kahdeksatta kertaa.
Kuva: Jenny Rostain / North Entertainment


Tiivis tunnelma
ja uutta särmää 

Leppäluoto laulaa konserteissa useita kimppalauluja, kuten Ilouutinen ja Pieni Rumpali.

– Takuuvarmasti laulan omat herkät joulubiisit, Konstan joululaulun ja Tontun. Rempseä Nisse-Polkka ja Petteri Punakuono ovat hyvää vastapainoa omille synkistelyille.

– Koska olen ainoa baritoni, minulle on langennut mollivoittoinen osa, mutta teen sen mielelläni.

Hän huomauttaa, ettei Raskasta Joulua -musiikkia ole alun perinkään ryhdytty tekemään siitä, missä rima on matalin. Sen sijaan lauluihin on ryhdytty hakemaan uutta särmää, minkä tehon on huomannut yleisön reaktioistakin.

– Jos lähdettäisiin siitä, että tässä metallimiehet vain huvittelevat joululauluilla...mutta kun tätä tehdään vilpittömästi ja tosissaan, myös ihmiset huomaavat sen.

Hevimusiikki tuo ainakin osalle väestöä mielikuvan jostain isosta ja synkeästä. Siksi heviä ei lähdetä tuputtamaan.

– Ennemmin liittäisin tähän sanan mahtipontisuus, ja meidän orkesterista löytyy mielettömän paljon nyansseja.

Monen mukana olijan musiikista löytyy muutenkin elementtejä klassisesta musiikista.

Tampereella solisteina esiintyvät Hietalan ja Leppäluodon lisäksi Jarkko Ahola ja Kimmo Blom.

Onko mukana sekä metallista tunnelmointia että jyräävää rokkia, Erkka Korhonen?

– Setissä on 21 joululaulua, sekä perinteisiä että muutama uudempi. Hiljaiset tunnelmahetket ovat todellakin hiljaisia, ja välillä mennään todella isosti. Kappaleiden tempoissa on myös paljon vaihtelua, Korhonen kertoo.

– Musiikin luonteen vuoksi olemme satsanneet paljon siihen, että äänentoisto on huippuluokkaa ja kuulostaa miellyttävältä.

Joillain paikkakunnilla on kritisoitu lipun hintoja liian korkeiksi.

– Ikävää, jos joku kokee näin. Me tuomme kuitenkin saman shown joka kaupunkiin, lavastus, settilista ja esityksen muut detaljit ovat identtisiä. Esimerkiksi teknisen henkilökunnan palkat ja laitteiden vuokrat ovat samat kaupungin tai esiintymispaikan koosta riippumatta, Korhonen sanoo.

– Lisäksi tässä konsertissa esiintyjien määrä on useimmiten 9, joka vastaa kahta yhtyettä. Konserttien jälkeinen palaute on ollut kautta linjan hyvää ja ihmiset ovat kokeneet saaneensa vastinetta rahoilleen.

Asta Kettunen

 
 
 
 
 
 
 
 
Raskaampaa joululaulua esittää Tampere-talossa muun muassa Jarkko Ahola.

 

 
Kuva: Jenny Rostain / North Entertainment

 

18.12.2013 12.00Kukat muistuttavat Jumalan luomistyöstä
18.12.2013 12.00Tutut sävelet vievät muistoihin
18.12.2013Ryhdy kummiksi!
18.12.2013Koulutus antaa kielen ja tulevaisuuden
18.12.2013Lempijoululaulut ovat haikeita metallimusiikin joulukiertueella
05.12.2013Tamperelainen seurakuntalehti Silta alkaa ilmestyä helmikuussa
05.12.2013Viinikan Siniset jakaa vastuuta nuorille jäsenilleen
05.12.2013Tiernapojat porskuttavat saattohoidon hyväksi
04.12.2013Vertaistukea vaunuista rattaisiin asti
04.12.2013Tampereen seurakuntien historia kansien väliin

Siirry arkistoon »