Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Kirkkokahvi kypsyy Kilimanjaron rinteillä

18.05.2011

 

 

kirkkokahvi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirkkokahvi tulee Tampereelle Kilimanjaron vuorilta pikkutiloilta. Kirkkokahvi on paitsi reilua myös ekologista. Voima saadaan karjan lannasta.

Kuva: Tanja Mikkola

Suomalaisten suosima Kirkkokahvi kasvaa tansanialaisilla pikkutiloilla Kilimanjaron vuorilla. Buriki Shirima kasvattaa kahvia ja banaania äitinsä Edith Rajipan kanssa ja toivoo, että tänä keväänä sataisi paljon.

Jos Kilimanjaron pian alkava sadekausi on hyvä ja sadetta saadaan riittävästi, kahvin laatu on hyvä. Afrikan korkeimman vuoren rinteillä eletään hyvän sadon toivossa.
Kilimanjaron alueen kahviosuuskunta KNCU, joka tuottaa myös Kirkkokahvin, tähtää nimenomaan hyvään laatuun. KNCU:n johtajan Patrick M. Shiriman mielestä laadukkain kahvi kypsyy pienillä ekologisilla tiloilla sademetsien siimeksessä. Ihanteellinen tilakoko hyvän kahvin tuottamiseen on puolesta kahteen eekkeriä. Yksi eekkeri on 0,4 hehtaaria.
Afrikan vanhin osuuskunta KNCU on toiminut kahviosuuskuntana vuodesta 1933 lähtien. Nykyisin osuuskunnalla on jäsenenään noin 200 000 kahvintuottajaa.
KNCU pyrkii laadukkaaseen, ekologiseen ja reiluun kahviin. Tarkoitus on saada tuottajille hyvä hinta ja kouluttaa heitä mahdollisimman monipuolisesti. Nykyisin osuuskunta järjestää myös reilua matkailua
pikkutiloille.

Ilmastonmuutos
vaikuttaa sateisiin

Nautimme kahvia KNCU:n toimitiloissa Moshissa, Kilimanjaron juurella. Africafe-pikakahvi sekoitetaan kuumaan veteen ja se maistuu hyvältä. Moshista lähdemme reilun tunnin ajomatkan päähän katsomaan, miten kahvi kasvaa.
Ajamme isolla jeepillä mutkittelevia vuoristoteitä Edith Rajipan tilan pihaan. On paahtavan kuuma, keskipäivän aurinko porottaa täydeltä terältä.
Kilimanjarolla odotetaan sadekauden alkua. Yleensä alueella sataa paljon huhtikuun alusta lähtien. Ilmastonmuutos vaikuttaa täälläkin, ja sateet voivat olla joko rankkoja tai liian vähäisiä.
Edith Rajipa on yksi KNCU:n naisjäsenistä. Naisia jäsenissä on seitsemän prosenttia, suurin osa heistä on Edithin tapaan yksinhuoltajia, jotka ovat perineet tilan ja osuuskunnan jäsenyyden mieheltään. Rajipan puoliso on kuollut hiljattain ja hän jatkaa tilan pitämistä poikansa kanssa.
Buriki Shirima karsii banaanipuista kuivia osia pois isolla veitsellä. Banaani ja kahvi kasvavat tilalla symbioosissa, sillä ne hyödyntävät toinen toisiaan. Kahvi tuo viljelijälle rahaa, banaania käytetään hyvin paljon ruuanlaitossa mutta sitäkin riittää myytäväksi asti.
Tilalla ei käytetä kemiallisia lannoitteita. Voimaa kahvipuu saa karjanlannasta. Navetassa elää kaksi lehmää, ja tilalla vilisee paljon kanoja ja muutamia vuohia.
Äiti Edith Rajipa on juuri lähtenyt torille myymään banaaneja ja mangoja. Läheinen tori on avoinna parina päivänä viikossa. Pikkutilallisen on pakko kasvattaa monenlaista pysyäkseen leivässä. Poika Buriki, 21, tekee tilan töitä ja tytär Heriet, 19, tekee talossa naisten töitä – laittaa ruokaa, siivoaa ja pesee pyykkiä.
Työtä tilalla riittää aamusta iltaan. Iso osa tilan noin 300 kahvipuusta on nuoria, vasta uusittuja. Ne kasvattavat vihreitä marjojaan, jotka kypsyvät kesäkuuhun mennessä punaisiksi, valmiiksi pavuiksi.
Jokaisen marjan sisällä kasvaa kaksi papua.
– Kahvipuu voi tuottaa satoa vielä sadan vuoden ikäisenäkin. Yksi puu tuottaa noin kolme kiloa kauden aikana, kertoo Buriki Shirima.

Kahvinviljely on
kokonaan käsityötä

Kun sato on kypsynyt, kahvi poimitaan käsin. Tuoreet pavut kuivatetaan ritilällä auringonpaahteessa. KNCU:n periaate on, että kaikki työvaiheet tehtäisiin tiloilla niin pitkälle kuin mahdollista.
Patrick M. Shirima kertoo, että puhtaus on kahvin tuotannossa tärkeää.
– Olemme tarkkoja siitä, että kaikki työvaiheet tehdään puhtain välinein, sillä kahvi on tavattoman tarkka. Se ottaa hajua ja makua herkästi.
Tampereen kehitysmaakaupan maahantuomat Kirkkokahvi ja Africafe kasvavat Kilimanjaron rinteillä. Juuri nyt arabica-lajikkeen marjat ovat vihreitä ja pieniä. Yhdeksän kuukauden kasvun aikana ne kehittyvät punaisiksi marjoiksi, joista pavut irrotetaan.
KNCU on tehnyt paljon työtä tilojen kehittämiseksi. Tavoitteita riittää ja mieliala on korkealla.
– Kahvin hinta on nyt hyvä. Tuottaja saa hyvän hinnan kahvistaan, Shirima kiittelee.

Terhi Friman

Kirkkokahvia tuovat maahan Kirkon Ulkomaanapu ja Tampereen kehitysmaakauppa. Yli sata suomalaista seurakuntaa käyttää tilaisuuksissaan Kirkkokahvia, ja lisäksi muutama kaupunki, Tampere etunenässä, on sitoutunut Reiluksi kaupungiksi ja Kirkkokahvin käyttäjäksi.

Kahvi on kotoisin Afrikasta, Etiopiasta. Nykyisin sitä viljellään paljon myös Väli-Amerikassa ja Latinalaisessa Ameikassa.

Suomalaiset rakastavat kahvia ja juovat sitä eniten koko maailmassa. Vuonna 2010 suomalaiset käyttivät tätä nautintoainetta noin 10 kiloa henkeä kohti.

 

14.09.2011Seurakuntien rakennepäätöksiä tehdään loppusyksystä
31.08.2011Moni etsii sisältöä hiljaisuudesta
31.08.2011Jamboree ylitti kaikkia rajoja
31.08.2011Avuksi voi olla monella tavalla
17.08.2011Jokanaan ja enkeli etsivät teitään
17.08.2011Hyväksykää siis toinen toisenne
17.08.2011Salaperäinen käärinliina saa mielikuvituksen liikkeelle
10.06.2011Ympäristöasiat kiinnostavat seurakunnissa
01.06.2011Kuolleitten kaupunki kiinnostaa
01.06.2011Nuoret aikuiset rakentavat yhteisöä
18.05.2011Uskonpuhdistus-kampanja sai Kirkon Kukko -tunnustuksen
18.05.2011Nuoret rakentavat massatapahtumaa Tampereelle
18.05.2011Savi-Seppo puhalsi hengen rukouslintuun
18.05.2011Kirkkokahvi kypsyy Kilimanjaron rinteillä
04.05.2011Väkkärässä työtä riittää
04.05.2011Vain sata vuotta vanhemmat kirkonkirjat tutkittaviksi
04.05.2011Hanna-työ auttaa sorrettuja naisia
04.05.2011Koulutaulut kertovat
19.04.2011Katsele Kristusta ja anna pyhän yllättää
19.04.2011Yhteisöllisyys tärkeää vaihtelussa
19.04.2011Lielahden lähikirkko on ihmisiä varten
08.04.2011Yksi, kaksi, kolme vai kahdeksan kummia?
07.04.2011Nuorten tekemää lähetystyötä
06.04.2011Neljä seurakuntaa toisi säästöjä monesta syystä
06.04.2011Perhekirkko joka pyhä
06.04.2011Usko tuo tarkoituksen elämälle
06.04.2011Haluamme vaikuttaa kirkon asioihin
23.03.2011Sosiaalisen yrityksen idea sopii seurakuntien toimintaan
23.03.2011Neitsyt Maria uskovien esikuvana
23.03.2011Me tavikset olemme uskovaisia
23.03.2011Matkalla samaan taivaaseen
09.03.2011Seurakuntarakenteesta vilkas keskustelu
09.03.2011Avataan ovi ja annetaan ihmisten tulla
09.03.2011Miehet kirkkoon vaikka läpi jään?
23.02.2011Nuorten työpajatoiminta laajenee Messissä
23.02.2011Aitoa ja arvokasta suhdetoimintaa
23.02.2011Ihmisyydellä ei ole erikoisasiantuntijoita
23.02.2011Activistat auttavat
23.02.2011Ilta tarjoaa neuvoja nuorten tukemiseen
23.02.2011Parempi ravinto tarpeen
23.02.2011Viesti Albertolta
23.02.2011Köyhimmät löytyvät slummeista ja maaseudulta
23.02.2011Myrskynsilmästä yhdessä eteenpäin
23.02.2011Lapsiperheiden ahdinko näkyy diakoniatyössä
09.02.2011Vanhempien riitely sai lapset voimaan pahoin
09.02.2011Seurakuntien perheneuvonta auttaa eroperheitä nopeasti
09.02.2011Hyvä vanhemmuus kantaa lasta erossa
09.02.2011Kummi kulkee nimeltä kutsutun rinnalla
09.02.2011Tuomiokapituli ehdottaa neljää suurta seurakuntaa
07.02.2011Voimala-messu rakentaa yhteisöä
07.02.2011John Vikström Uskon akatemiassa: Kristinusko on vapautusliike
26.01.2011Yhteisvastuu torjuu nuorten yksinäisyyttä
26.01.2011Louhi loihtii lapsille avaruuden