Autopaja on nyt osa sosiaalista yritystä
23.01.2013

Harri Veijalainen (vas.), Juha Kulju, Ari Viitanen, Mikko Järvinen ja Olli Vahtera iloitsevat, että Vehmaisissa sijaitseva Autopaja on nyt osa Tampereen seurakuntien sosiaalista yritystä. (Paja pystyy tarjoamaan ponnahduslautoja ja työpaikkoja ihmisille, jotka ovat vaarassa syrjäytyä kokonaan työelämästä.
Kuva: Hannu Jukola
Tampereen seurakuntien Autopaja aloitti toimintansa osana sosiaalista yritystä tämän vuoden alussa.
Autopaja on tarjonnut ohjattua kerhotoimintaa ja harjoittelua 16–25-vuotiaille nuorille reilut viisi vuotta. Lokakuusta lähtien Autopaja on toiminut uusissa tiloissa Rasulankadulla Vehmaisissa. Toiminnasta on tähän saakka vastannut perhe- ja nuorisodiakonian ohjaus- ja toimintakeskus Messi.
– Siirryttäessä osaksi sosiaalista yritystä Autopaja voi nyt tarjota oikeita töitä ja harjoittelupaikkoja niille nuorille, jotka osoittavat halua mennä elämässään eteenpäin, miettii idean isä, Messin erityisdiakoni Veijo Kiviluoma.
Ajatus Autopajan mukaantulosta otettiin lämpimästi vastaan Martinus-palvelut Oy:ssä, joka on Tampereen seurakuntien Martinus-säätiön omistama sosiaalinen yritys.
– Yritys haluaa tehdä työtä nuorten työllistämiseksi. Tavoitteena on luoda Autopajaan monimuotoinen työyhteisö, joka pystyy tarjoamaan oikeita ponnahduslautoja ja työpaikkoja nuorille, sanoo Merja Kerttula Martinus-palveluista.
Joustavaa yhteistyötä
moneen suuntaan
Tampereen seurakuntien Martinus-säätiö perusti sosiaalisen yrityksen toukokuussa 2012. Sosiaalinen yritys työllistää tällä hetkellä viisi ihmistä.
Yksi heistä on Ari Viitanen, joka johtaa käytännön työtä Autopajassa. Samalla hän suorittaa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tutkintoa oppisopimuksella.
– Uskon, että Autopaja käynnistyy mukavasti, kun sana kiirii ja saamme pikkuhiljaa töitä sisään, sanoo Viitanen.
Kun paperiasiat työvoimatoimiston kanssa on saatu kuntoon, tarkoituksena on saada Autopajalle kaksi työkokeilijaa. Yksi työssäoppija on jo mukana toiminnassa.
Joustava yhteistyö oppilaitosten kanssa mahdollistaa sen, että moni autonasentajaksi valmistuva voi suorittaa työharjoittelunsa pajassa.
Autopaja tarjoaa palvelua yksityisille ihmisille ja yrityksille.
– Parhaillaan neuvottelemme erään tamperelaisen autoliikkeen kanssa yhteistyön aloittamisesta. Yritys haluaisi teettää vaihtoautojensa huollot Autopajassa ja samalla kantaa yhteiskuntavastuuta tukemalla sosiaalista yritystä, kertoo Kiviluoma.
Autopajan palveluja ovat muun muassa auton perushuolto, öljynvaihto, rengastyö, katsastustarkastus ja käsinpesu. Liike palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–16.
Nuori saa
oman polun
Messin iltaharrastusryhmät kokoontuvat pajassa edelleen kaksi kertaa viikossa. Mukana on 5–10 nuorta. Kilpaileminen kerholaisten rakentamalla ralliautolla on tuonut palkintojakin Tampereen seurakunnille.
– Kun nuori harrastuskerhossa osoittaa, että hän kykenee säännölliseen päivärytmiin ja pystyy ottamaan vastuuta, voimme kenties tarjota hänelle harjoittelupaikkaa ja oikeata työtä yrityspuolella, kertoo Veijo Kiviluoma.
Kiviluoma toimii nuorten ”poluttajana” Autopajassa. Jokaiselle nuorelle tehdään henkilökohtainen suunnitelma ja tavoite. Messin toimintaperiaatteita ovat kohtaaminen, kuuleminen ja kiireettömyys.
Kohderyhmänä ovat pääasiassa tavalliset nuoret, joilla ei yleensä ole päihde- tai rikostaustaa. He ovat kotiin syrjäytyneitä hiljaisia nuoria, joiden koulu on syystä tai toisesta jäänyt kesken tai opiskelupaikkaa ei ole löytynyt peruskoulun jälkeen.
Messin toiminnasta vastaavat Tampereen seurakunnat ja Tampereen Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys. Lisäksi rahoitusta saadaan Raha-automaattiyhdistykseltä, Tampereen kaupungilta sekä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.
Sosiaalinen yritys
on ponnahduslauta
Sosiaalinen yritys toimii muuten kuten normaali yritys, mutta sillä on erityinen työllistämistehtävä. Sosiaalisen yrityksen työntekijöistä vähintään kolmannes on oltava osatyökykyisiä tai osatyökykyisiä sekä pitkäaikaistyöttömiä.
– Sosiaalinen yritys pyrkii etsimään tuettuja työpaikkoja ihmisille, jotka ovat vaarassa syrjäytyä kokonaan työelämästä. Suurin haaste on luoda sellaisia työpaikkoja, joista oikeasti on hyötyä ihmisen työllistymisessä. Vaarana on, että hän putoaa muuten uudelleen työttömyyteen, miettii Merja Kerttula.
Sosiaalisen yrityksen työpaikat eivät välttämättä ole pysyviä työpaikkoja.
– Tavoitteena on, että pestit olisivat kuntoutuville ihmisille ponnahduslautoja, joiden avulla he rohkaistuisivat etsimään töitä avoimilta työmarkkinoilta tai hakeutumaan koulutukseen.
Tampereella on yhteensä 14 800 työtöntä. Yli vuoden työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä on 4750 ja alle 25-vuotiaita työttömiä lähes 2000 (tilanne marraskuu 2012).
Martinus-palvelut Oy on ensimmäinen seurakuntataustainen sosiaalinen yritys Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämässä sosiaalisten yritysten rekisterissä on 170 yritystä.
Kirsi Airikka
Autopaja palvelee
Rasulankatu 7, halli 8.
Ma–pe klo 8–16
Varaa aika puhelimitse: Ari Viitanen: p. 0400 497 294
Uusimmat kommentit