Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Kaupungilla nuoret viihtyvät uusissa kotoisissa tiloissa

09.10.2013

nuortenilta-5_netti.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskustan alueen seurakunnat ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä nuorisotyössä. Nyt on saatu toimimaan myös yhteinen tila, joka kesän aikana urakoitiin timmiin kuntoon.
Kuva: Kirsikka Lyhteilä


Tampereen keskustan seurakuntien nuorisotilojen tilanne parani kertaheitolla, kun uusi nuorisotila St22 saatiin käyttöön keskeisessä osoitteessa Rautatienkatu 22.

– Nuoret ovat ottaneet uuden tilan avosylin vastaan, ja isoskoulutukseen tuli niin paljon väkeä, että jaettiin ryhmä kahtia. Keskustan nuorisotyö on uudessa nousussa, sanoo nuorisotyönohjaaja Tuomo Taipalus intoa täynnä.

Iltaisin on perus-viikkotoimintaa, kuten rukousta, musiikkia, raamista, nuorteniltaa, ja isos- ja apuopettajakoulutuksia.

– Keskusta-alueella yksi hyvä tila on toimiva ratkaisu. Mielestämme tämä on myös kotoisa.

– Mahdollisuutena näemme myös uudenlaisen yhteistyön koulujen kanssa: ryhmäytyksiä ja keskustelupaneeleja on mahdollista järjestää päiväsaikaan uusissa tiloissa, lisää Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisopastori Amélie Liehrmann.

Tesomalla Helluntaiseurakunta on saanut nuoret viettämään aikaa tiloissaan koulun jälkeen. Taikasanat ovat keskeinen tila, pulla, mehu ja biljardi.

– Meillä on todella hyvä sijainti, monet keskustan koulut ovat lähellä. Havaitsimme hyvin pian toiminnan alettua, että juuri tämäntyyppinen toiminta toimisi meilläkin. Nuoret ovat esittäneet siitä myös itse toiveen.

– Tarkoitus on aloittaa syysloman jälkeen ainakin vuoden loppuun kestävä kokeilu, jossa tila olisi koulun jälkeen pari tuntia auki ennen varsinaisia ohjelmaosuuksia, jotka alkavat illansuussa, Liehrmann kertoo.

Myös bänditilojen tilanne keskustassa on aika hyvä. Seurakunnilla on omia treenitiloja nuorisotilojen ja kirkkojen yhteydessä. Lisäksi yhtymällä on kaksi treenikämppää – toinen Irjalassa ja toinen keskustassa – ja kolmas valmistuu parhaillaan studion yhteyteen keskustaan, kertoo nuorisomuusikko Peter Joukainen.

– Mielestäni on hyvä, että niitä on Tampereen kokoisessa kaupungissa siellä täällä.


Pispalassa odottava tunnelma


Pispalassa tilanne tuntuu valoisan odottavaiselta. Lataamosta ollaan luopumassa, mutta nuorten toiminta siirtyy siinä vaiheessa kirkon yhteyteen kunnostettaviin tiloihin. Työ odottaa kunnostusmäärärahoja.

– Kirkko on valmistunut 1949, ja sille täytyy joka tapauksessa tehdä jotain. Samassa yhteydessä voimme tehdä koko homman, kirkkoherra Veli-Pekka Järvinen kertoo.

Järvisen mukaan ratkaisulla haetaan säästöjä, sillä Lataamon pelkät vuokrakulut ovat olleet 40 000 euroa vuodessa. Sokkeloisessa kirkkorakennuksessa ovat sijainneet muun muassa kirkkoherran asunto, seurakuntatoimisto ja kirkkoherranvirasto, joista saadaan kunnostamalla uudenlaisia käyttötiloja.

– Meillä on myönteinen ongelma, kun taloon mahtuisi enemmän toimintaa.
 

Homma toimii Aitolahdessa


Myös Aitolahdessa homma toimii. Seurakunta on panostanut myös varusteisiin, nuorisotyönohjaaja Tuomas Perkiö kehaisee.

– Kun samoja tiloja kuitenkin käyttävät lapset ja nuoret, täytyy hakea kompromisseja. Ei voi puhua ”nuorten omasta tilasta”, jota nuoret voisivat esimerkiksi sisustaa.

Aitolahdessa sekä avointa että ohjattua toimintaa on parhaimmillaan viidesti viikossa. Omia bändejä ei nyt ole, ja ulkopuolelta tulevien esiintyjien tilaamista rajoittaa raha:

– Viidentuhannen euron vuosibudjetilla sitä ei kovin monesti tee. Kiristyvä rahatilanne vaikuttaa siten, ettei enää pystytä tekemään sellaista, mikä ennen oli arkipäivää.

Perkiö ennakoi leirimaksujen vielä nousevan, vaikka niitä on nostettu jo aikaisemmin – tai sitten on vähennettävä tarjontaa.

Hän liputtaa jonkinlaisen keskittämisen puolesta: kohtaavaa avointa toimintaa viidessä – kuudessa pisteessä koko kaupungin alueella.

– Siellä olisi kahvila ja kokoontumistila. Ehdottomasti tarvittaisiin muutamia tiloja, joissa olisi toimintaa vähintään viitenä päivänä viikossa. Ovet voisi pitää auki myöhemmällä.

– Oleellisempaa on, että on tila, missä saa olla nuori. Nuorten pitääkin tehdä niitä asioita, jotka ärsyttävät. Välit kiristyvät helposti, jos koko ajan on joku täti tai setä kyttäämässä.

– Nuoret menevät usein sinne, missä muutkin ovat.


Messukylän tilanne surkea


Messukylän seurakunnan nuorisotyössä mietteet ovat synkeät:

– Meillä Messukylässähän tilanne on valitettavasti todella surkea. Voi olla, että Teiskossa on yhtä huono tilanne kuin meillä, mutta ei kyllä missään muualla. Kertoo kaiken oleellisen nuorisotyön arvostuksesta, harmittelee Kimmo Salonen.

Kaupungin nuorisotiloja löytyy useampia, mutta ei ainuttakaan seurakunnan nuorisotilaa.

– Meillä on kaupungin eniten nuorisoa, mutta joudumme käyttämään toiminnassamme Takahuhdin pappilan yhteiskäyttötilaa. Tilamme on erittäin huonokuntoinen eikä sen sisustamisessa suostuta mitenkään huomioimaan nuoria. Kyllähän nuorisotilan tulisi jotenkin edes etäisesti muistuttaa nuorten maailmasta.

Salosen mukaan tilassa täytyisi maalata seinät, hankkia sohvia, laittaa vaikka julisteita seinille, korjata hella ja tiskikone, saada tietokone saliin, saada videotykki rikkoutuneen tilalle, vaihtaa patterit palovaroittimiin...

Bänditiloja on, mutta niitä ei voida käyttää, koska vessoja niissä ei ole eikä nuorille anneta avaimia, joilla vessoihin pääsisi seurakuntatalon puolella.

– Ehdottomasti tarvitsisimme oman tilan, johon voisimme jättää tavarat ja järjestää yli sadalle nuorelle toimintaa, jossa voisi edes vähän liikkua.


Aneemista Teiskossa


Nuorisotyönohjaaja Sanna Kallioinen kuvaa Teiskon nuorten tiloja aneemisiksi:
– Kämmenniemessä seurakunnalla on kerhohuone ja ryhmätila. Kyseessä on vuokratila, jolle ei ole varmaan aikoihin tehty edes kasvojenkohotusta. Koko talo pitäisi remontoida ulkoa ja sisältä.

– Teiskon kirkon vieressä on seurakuntakoti, jota voi myös käyttää, mutta se on niin sivussa, ettei siellä pidetä nuorille kuin muutama tilaisuus vuodessa. Tiloissa toimivat kaikki työalat vuorollaan, nuorilla ei ole varsinaista omaa tilaa.

– Seurakuntakoti on ihan ok-kunnossa, mutta kaipaisi myös päivitystä.

Kallioinen arvioi parhaaksi ratkaisuksi isojen tilojen ja kotoisten nurkkausten yhdistelmän.

Kerhohuoneessa on kaksi isoskoulutusryhmää, varttikirkko ja vohvelikahvio. Ryhmätilassa on koululaisten kerhoja: kokkikerho, matkalla maailmalla -kerho ja apuope-koulutus. Gospelkeho kokoontuu seurakuntakodilla.

Partiolaiset ahtaalla


Partio on joutunut tiloista luovuttaessa todella ahtaalle, kertoo Hämeen Partiopiirin lippukuntakoordinaattori,  Kati Arppe-Perämäki, joka on virkavapaalla keskustan seurakuntien partiotyöntekijän virasta.

Esimerkiksi Niihaman Saukot kokoontuvat myytävänä olevassa Vehmaisten seurakuntakodissa, Tampereen Eräpojat Pyynikin Pappilan kellarissa, Hiipan Pojat ja pian myös Näsin Tytöt puu-Kyttälän kellarissa.  

– Partiolaisia kokoontuu ympäri kaupunkia seurakuntien kiinteistöissä. Ilman kokoontumistiloja ei partion viikkotoimintaa kaupungissa pystytä järjestämään, Arppe-Perämäki painottaa.

– Messukylän seurakunnassa Vehmaisten seurakuntataloa ollaan myymässä juuri nyt. Siellä kokoontuu partiolippukunta Niihaman Saukot, joita on 90. Kerrotaan luku kolmella, joten toiminnassa on mukana 270 seurakuntalaista. Täysin vapaaehtoisia toimijoita ja osallistujia, hän harmittelee.


Yhteistyö sujuu


Muiden toimijoiden, kuten keskustassa Kansan Raamattuseuran, Rukouksen talon, Uuden Verson ja kaupungin kanssa tehtävä yhteistyö tuntuu sujuvan.

– Meillä on toimiva paketti nuorille, monenlaista toimintaa, yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Emme erottele omia tilaisuuksia. Nuortenillassa meillä on ohjelmallinen osa, joka sisältää opetusta. Myös yhdessäololle jää aikaa, Taipalus kuvailee.

Teiskossa bänditiloja ei ole, mutta pari vuotta sitten  seurakunnan bändikerho kokoontui koulun musiikki-luokassa. Terälahdessa kerhot pidetään koulun tiloissa.

Aitolahdessa toiminta on kaupungin kanssa rytmitetty niin, että toimintaa riittää joka päivälle. Perjantaisin kirkon ovet ovat yöhön asti auki.

Asta Kettunen

Uusi, koko kaupungin yli 18-vuotiaille suunnattu Experience-ryhmä on juuri aloittanut. Lisätietoa täältä

Kaikki otetaan mukaan porukkaan

 

18.12.2013 12.00Kukat muistuttavat Jumalan luomistyöstä
18.12.2013 12.00Tutut sävelet vievät muistoihin
18.12.2013Ryhdy kummiksi!
18.12.2013Koulutus antaa kielen ja tulevaisuuden
18.12.2013Lempijoululaulut ovat haikeita metallimusiikin joulukiertueella
05.12.2013Tamperelainen seurakuntalehti Silta alkaa ilmestyä helmikuussa
05.12.2013Viinikan Siniset jakaa vastuuta nuorille jäsenilleen
05.12.2013Tiernapojat porskuttavat saattohoidon hyväksi
04.12.2013Vertaistukea vaunuista rattaisiin asti
04.12.2013Tampereen seurakuntien historia kansien väliin
20.11.2013Seurakuntien talousongelmat vievät yhteiskäyttötiloihin
20.11.2013Asunnottomuus sirpaloituu osiin
20.11.2013Yksinäisyyden tauti raastaa
20.11.2013Joulupuu-keräys muistaa vähävaraisia tamperelaislapsia
20.11.2013Kuoroharrastus on hauskaa ja Tuomiokirkossa upea laulaa
07.11.2013Muistijumppaa
06.11.2013 14.00Yksinelävät kamppailevat sosiaalisesta hyväksynnästä
06.11.2013 14.00Näytelmän voimakas lataus yllätti jopa sen tekijät
06.11.2013 14.00Musta Lammas saattaa jäädä pois leipomon tilakaavailuista
06.11.2013 12.00Kirkon kymmenen teesiä liikunnasta ja urheilusta
06.11.2013Vanhusten hätä kosketti
05.11.2013Jarkko Martikainen suojelee rockia kuun kajossa
05.11.2013Joukko luottamushenkilöitä kanteli tuomiokapitulista, ei tutkimuksia
23.10.2013Saattohoitokoti onkin elämän talo
23.10.2013Elämäntehtävänä sijaisvanhemmuus
23.10.2013Sijaisperheistä pulaa myös Tampereen seudulla
23.10.2013Sotakohtaus synnytti sinfonian
23.10.2013Valoa ja varjoja -konserttisarja vie matkalle menneeseen
23.10.2013Sanottua: Mikä on oikein?
09.10.2013Yksinäisyys musertaa nuorta
09.10.2013Turvatalossa ei tentata
09.10.2013Nuorten turvatalo auttaa pienissä ja isoissa murheissa
09.10.2013Kaupungilla nuoret viihtyvät uusissa kotoisissa tiloissa
09.10.2013Kaikki otetaan mukaan porukkaan
09.10.2013Mitä rasismi-sana tarkoittaa?
30.09.2013Sanottua: Vihaa ruokkii koettu epäoikeudenmukaisuus
26.09.2013Kirkkosanomien äänilehti kuuluu myös verkossa
25.09.2013Voimasanoja terveydeksi
12.09.2013Tampereen katolilaiset ja muslimit
11.09.2013Uskonnon opetus koulussa on koko yhteiskunnan etu
11.09.2013Ruoka-avun tarve on lisääntynyt Tampereella
11.09.2013Papit tarjoavat tukeaan Tampereen oppilaitoksissa
28.08.2013 12.00Mieliä askarruttava käärinliina pian näytteillä Hervannassa
28.08.2013 12.00Hautausmaat voivat olla monipuolisia lintukeitaita
28.08.2013Teiskossa otetaan käyttöön Suomen ensimmäinen lähiehtoollisviini
15.08.2013Tampereen ensimmäiset ja tuoreimmat riparilaiset
14.08.2013Kivilevyjä ja kepposia oli riparilla ennen
14.08.2013Rippikoulu Manchesterissa oli vuoden kohokohta
14.08.2013Tampereen nuorisotyön historia tarjoaa ajankuvia
14.08.2013Ajassa ja hengessä on nyt Oivalluksia uskosta
19.06.2013Kohti kolmea ristiä
05.06.2013Mutteri muuttuu vähitellen kahvipaikaksi vapaaehtoisvoimin
05.06.2013Palomiehiä laulattaa ja soitattaa
24.05.2013"Muusikot ovat vain renkejä suuren taiteen edessä"
22.05.2013Syrjitty asema ajaa kerjäämään, hanttihommiin ja kaupusteluun
22.05.2013Johdatus toi oman kodin Gospel Ridersien toiminnalle
22.05.2013Elämän tärkeimmät asiat tapahtuvat järjen ulkopuolella
22.05.2013Renessanssin runous kohtaa konsertissa nykypäivän
08.05.2013Vatialan krematorio pihaa vaille valmiina
08.05.2013Soitonopetuksen tulevaisuudesta päätetään ensi syksynä
08.05.2013Hamuaako kirkko lisää tuloja rahankeräyslain muutoksella?
24.04.2013Uskon kilvoituksen kysymykset ovat pysyneet samoina
24.04.2013Kirkosta puuttuu leikkimieli
24.04.2013Jumalan valtakunta on tässä ja nyt
10.04.2013Peurat opettavat ja oppivat perheasioita Tansaniassa
10.04.2013Seurakuntien leirikeskuksilla vuorossa yleissuunnitelman teko
10.04.2013Mitä mielivirsiä koululaisilla on?
10.04.2013Joutuvatko Taiwanissa hyväksikäyttäneet vielä vastuuseen?
21.03.2013Lapsille tarjolla netissä oma pääsiäisvaellus
20.03.2013Draamaa, kärsimysvirsiä ja vaelluksia
20.03.2013Pääsiäisestä saa yhä hämmentyä
20.03.2013Meillä on varaa auttaa kärsiviä lähellä ja kaukana
20.03.2013Avoin keskustelu kehitystyöstä myös järjestöjen tavoitteena
20.03.2013Sairaalapastorin kuulemia ajatuksia kärsimyksestä
06.03.2013Kirkko haluaa tehdä osansa nuorten työpaikkojen puolesta
06.03.2013Viisasten kiveä etsimässä - tarttis saada nuorillekin töitä
06.03.2013Seurakuntien jäsenet pääsevät leireille edullisemmin
21.02.2013Pappi kummastuttaa rockia kuuntelevaa seurakuntaa
20.02.2013Päivätoimintakeskuksen ovelta ei käännytetä kännissäkään
20.02.2013Ihmisen omat voimavarat saatava käyttöön kuntoutuksessa
20.02.2013Tärkeintä on asenne!
20.02.2013Rikkinäinen kaipaa hyväksyntää, narkomaani myy mummonsakin
06.02.2013Nuoret hakevat innokkaasti kesätöihin seurakunnille
06.02.2013Tule mukaan haastamaan Turku!
24.01.2013Kynttilänpäivän messussa harvinainen Bach-kantaatti
23.01.2013Messukylän omin olemus löytyy kirkon kupeesta
23.01.2013Hämeenpuisto - kaupungin keuhkot
23.01.2013Seurakuntamallista valitetaan vielä
23.01.2013Autopaja on nyt osa sosiaalista yritystä
23.01.2013Kiehtova urkukokonaisuus saa puhtia palkeisiinsa
23.01.2013HaNu-leiri löysi yhteistä vanhojen ja nuorten välillä
07.12.2012Amadeus Lundbergin konsertti Vanhassa kirkossa alkaa kello 18
05.12.2012Leinolan iloiset tontut taltuttavat pahimmankin yrmymielen
05.12.2012Enkelimäisen ihana joulukiertue saa laulajansa syttymään
05.12.2012Lisää joulutapahtumia
05.12.2012Joulu ei ole kaikille hyvä, lämmin ja hellä
05.12.2012Tuki voi auttaa pääsemään varjojen maailmasta valoon
22.11.2012Kysymyksiä ja vastauksia seurakuntien rakenneuudistuksesta
21.11.2012 16.00Elämän makuinen messu kutsuu puhutellut ja kolhitut
21.11.2012 16.00Kristinusko leviää vauhdilla kolmannen maailman maissa

Näytä lisää »