Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Yksinäisyyden tauti raastaa

20.11.2013

Jos sinulla on tarpeeksi laaja ja toimiva sosiaalinen verkosto, olet todennäköisesti onnellisempi, jopa terveempi kuin yksinäinen kaverisi. Yksin olo on usein myönteistä ja voimaa antavaa, yksinäisyys lähes poikkeuksetta kielteistä ja musertavaa.

Maailma on muuttunut, mutta inhimilliset perustarpeet eivät. Tarvitsemme toisiamme, kaipaamme kasvotusten kohtaamista, kuulluksi tulemista, ilojen ja surujen jakamista, yhteistä tekemistä.

Arkunkantajille, luottoystäville, on käyttöä paljon ennen kuin viimeisellä matkalla.


Minä olen kuin huuhkaja autiomaassa, kuin pöllö, joka asustaa raunioissa. Minä valvon yöni, olen yksin kuin katolla kyyhöttävä lintu. (Ps. 102:7–8)


Yksinäisyydestä on julkisuudessa paljon puhuttu, yhteiskunta tunnistaa ongelman ja riskit. Nykypäivän kansantaudista kärsivät yhtä lailla lapset kuin vanhukset.

Haitallisen ilmiön edessä ei ole tyydytty seisomaan tumput suorina, auttajia ja auttamisen halua on kosolti. Kirkko tekee osansa, samoin eri järjestöt, SPR:stä Mielenterveysseuraan. Tämänvuotisen yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan yksinäisiä vanhuksia, kaksi vuotta sitten kohteena olivat nuoret.

Yliopistopastori Risto Korhonen kantaa huolta nuorista aikuisista.

– Jotkut yksinäisyyden paineissa elävät opiskelijat ovat niin ahtaalla, että heillä on synkkiä, jopa itsetuhoisia ajatuksia. Yksinäisyyden kokemus on aina henkilökohtainen. Joka tapauksessa se on vastentahtoinen olotila, johon liittyy myös häpeän, surullisuuden ja epätoivon tunteita.

Syyt kietoutuvat usein toisiinsa. Osaltaan vaikuttavat omat luonteenpiirteet, kuten ujous, itsetunto ja sosiaaliset taidot. Ulkoisia syitä ovat esimerkiksi yliopisto oppimisympäristönä, opiskelijakulttuuri, lapsuudessa koettu koulukiusaaminen, perhe-elämän ongelmat, muiden ihmisten suhtautuminen.

Siitä Korhonen on hyvillään, kun kynnys kääntyä kirkon oppilaitostyön puoleen on niin matala.

– Meidän luoksemme uskaltaa tulla, asian ei tarvitse olla suuren suuri. Iso askel on otettu jo, kun soittaa, lähettää sähköpostiviestin tai nyppää korkeakoulun käytävällä hihasta. Aika monelle riittää jo yksi tapaamiskerta, ja sen aikana kuulluksi tuleminen.


Kaksin on parempi kuin yksin, sillä kumpikin saa vaivoistaan hyvän palkan. Jos he kaatuvat, toinen auttaa toista nousemaan, mutta voi yksinäistä, joka kaatuu – häntä auttamassa ei ole ketään. (Saarn. 4:9–10) 


Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö seuraa säännöllisesti opiskelijoiden terveystilannetta ja hyvinvointia. Tuoreimman tutkimuksen (2012) mukaan joka kolmas kärsii yksinäisyydestä ajoittain, viisi prosenttia usein.

– Kyllä nämä ovat merkittäviä lukemia. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan kaikkien kaikki mahdolliset toimenpiteet. Asialla on sekä kansanterveydellistä että kansantaloudellista merkitystä, Korhonen sanoo.

Hän vierastaa ajan hengen mukaista ajatusta elämästä projektina, koska se johtaa vääjäämättä erillisyyteen.

– Jo lapsiin iskostetaan megatrendejä, ja jokainen valitsee niistä sellaisia yksilökeskeisiä asioita kuin kulloinkin haluaa. Perinteisten sosiaalisten verkostojen sijaan tavoitellaan vain niitä verkostoja, joista on itselle tai henkilökohtaiselle projektille hyötyä. Loputtomiin emme voi ajatella vain itseämme, sillä jokainen tarvitsee läheisiä, joilla voi turvallisesti kertoa asioitaan, ja joiden seurassa uskaltaa olla oma itsensä.


Käänny puoleeni ja ole minulle armollinen, sillä minä olen yksin ja avuton. Lievitä sydämeni tuska, ota pois minun ahdistukseni. (Ps. 25:16–17)


Sosiaalinen media on lisännyt yhteisöllisyyttä, verkossa yksinäinenkin voi tuntea kuuluvansa johonkin. Tekniikka tarjoaa työkalut kanssakäymiseen, mutta lisääkö se hyvinvointia?

Onko sosiaalinen media nimestään huolimatta joskus epäsosiaalinen? Jos itselle ei tapahdu mitään ja alinomaa lukee muiden hehkutuksia tekemisistään, matkoistaan, juhlistaan, tuntuu kuin kaikki elämä olisi jossakin muualla.

Ihmisellä voi olla viisisataa Facebook-kaveria, muttei yhtään sydänystävää, jonka kanssa jakaa asioita ja ajatuksia. Vaikka kaverit tykkäävät päivityksistäni, se ei automaattisesti tarkoita, että he tykkäävät minusta.

Yksinäinen nuori kaipaa arvostusta, mutta pelkät peukutukset eivät vastaa eläviä ihmisiä. Joka viides yläkouluikäinen poika arvioi, ettei hänellä ole yhtään todellista ystävää.

Verkkoon jää myös helposti koukkuun, siitä tulee kasvotusten kohtaamisten kylmä korvike. Nettiriippuvuus on yksi uusi vitsaus.

YTHS:n terveystutkimuksen 2012 mukaan 27 prosenttia kaikista korkeakouluopiskelijoista koki netinkäytön haitanneen opintojen etenemistä. Vuonna 2008 vastaava luku oli 17 prosenttia.


Kuka on yksinäinen?

Ketkä ovat nykypäivän yksinäisimpiä? Joukko satunnaisesti valittuja seurakunnan työntekijöitä vastasi näin:

”Vanhukset helposti, mutta tulee myös mieleen, kuinka yksin pahimmillaan on pahasti koulukisattu lapsi koulun pihamaalla…” (pappi)

”Joku voi olla kovin yksinäinen, vaikka on ihmisiä ympärillä. Ihminen on yksinäinen, jos hän niin tuntee. Ja kun ei voi tavata tai kohdata muita silloin kun olisi tarve, mutta ei ole keinoja, välineitä tai voimia.” (pappi)

”Ei yksinäisyys ole välttämättä ihmisten puutetta. Se on tunnetila, ettei kohtaa ketään, jonka kanssa olla aidosti ystävä. Monet iäkkäät haikailevat vanhoja hyviä aikoja, koska silloin oli aikaa ihmisenä olemiselle.” (diakoniatyöntekijä)

”Yksinäinen voi olla vanhus, jolla ei ole lapsia. Ja tietenkin syrjäytyneet, päihdeongelmaiset, joilla tosin voi olla hyvinkin laaja kaveripiiri tukemassa, vaikkakaan ei yhteiskunnan hyväksymässä elämänmuodossa.” (pappi)

”Monet vanhukset elävät yksin, omaiset asuvat kaukana tai heitä ei ole. Sairaus tai heikko kunto estävät yhteydenpidon muihin. Myös jotkut nuoret ovat yksinäisiä ja neljän seinän sisällä pelien ja netin koukussa.” (pappi)

”Ainakin hän, joka ei pääse tai uskalla muiden ihmisten pariin ja jota kukaan ei käy katsomassa. Moni sairas, moni vanhus.” (pappi)

”Syrjäytyneet. Lapsettomat vanhat ihmiset. Heissä on tietenkin eroja, sillä ihmisellä voi olla laaja ystäväjoukko, vaikkei olisi lapsia. Mutta ellei ole ystäviä, silloin on tosi yksin.” (kanttori)

 

Hiljaiset hautajaiset koskettavat

Kaikkein karuimmillaan yksinäisyys ja läheisten puute näkyy hautajaisissa, joissa saattojoukko on kutistunut olemattomaksi. Joskus arkun äärellä on siunaava pappi yksin.

Tampereella on vuodessa nelisenkymmentä sellaista hautausta, jolloin paikalla on papin lisäksi korkeintaan pari muuta.

– Nämä tilanteet ovat saaneet minut arvostamaan yksilöä, yhden ihmisen elämää ja kuolemaa. Samalla olen paljon pohtinut olemassaolon merkitystä ja tarkoitusta, kuvailee Hatanpään sairaalassa työskentelevä sairaalapastori Saila Munukka.

Pyysimme joitakin tamperelaisia pappeja ja kanttoreita kertomaan omista kokemuksistaan ja hiljaisten hautajaisten herättämistä ajatuksista.

”Yli kolmenkymmenen vuoden aikana ilman yhtään saattajaa olleita siunauksia on ollut alle kymmenen. Puhetta en ole pitänyt, mutta kanttorin kanssa on veisattu jokin tuttu virsi. Muuten on menty käsikirjan kaavan mukaan.

Vähän hämmentävä, puhutteleva ja erikoinen tilanne on – surullinenkin. Kanttori on yleensä ollut mukana, usein myös kappelin vahtimestari, jos suinkin on ehtinyt.

Ellei siunaustilaisuudessa ole saattajia, se ei välttämättä kerro ihan kaikkea eikä ilman muuta summaa vainajan elämää. Hänellä on voinut olla toisenlaisiakin aikoja, ja ehkä jossain on ystävä joka vain ei päässyt hautajaisiin.” (pappi)

”Olen siunannut muutamia vainajia, joilla ei ollut muita saattajia kuin pappi, kanttori ja vahtimestari. Näissä tilanteissa olen miettinyt ja surrut sitä, miksi joku on niin yksinäinen että ainoat omaiset ovat viranomaiset.

Tilaisuus ei poikkea sisällöltään muuten kuin että puhetta en pidä. Veisaamme virren, luen raamatuntekstin ja rukoukset, piirrän hiekkaristin arkulle. Herran siunaukseen suljen poislähteneen ja hänen läheisensä.

Olemme pienellä joukolla Jumalan edessä. Kirkko saattaa rukouksin armollisen Jumalan käsiin hänet. jolla ei muita saattajia ole. Hänen elämänsä oli Jumalan antama ja arvokas, olipa se millainen tahansa.” (pappi) 

”Edellisestä kerrasta on vuosia, olisiko näitä toimituksia ollut yhteensä 5–6 eli kerran viidessä vuodessa.

Siunaus on varmasti tavallista lyhyempi. Kanttoriakaan ei aina ole ollut paikalla. Kukat puuttuvat ja kukkien tuojat. Varsinaista siunauspuhetta en ole pitänyt. Sitä enemmän olen lukenut Raamattua.

Olen pohtinut, millainen on mahtanut vainajan elämä olla. Ympärillä on ollut ihmisiä enemmän tai vähemmän. Miksi kukaan ei ole enää saattamassa? Miltä tuntuu kun kukaan ei välitä? Ja kuitenkin Jumala välittää, yritän vakuuttaa.” (pappi)

”Olen ollut yhdessä sellaisessa tilaisuudessa. Vähän lyhyempi kaava, mutta suurella kunnioituksella on puhuttu ja virret veisattu, soitettu alku- ja loppusoitot. Millaisia ajatuksia on herännyt? Ei ihmisen ole hyvä elää yksin. Tosi surullista. Miten ihminen voi elää näin? Eikö kukaan välitä, vai eikö kyseinen ihminen ole halunnut ketään ympärilleen? Syrjäytynyt?” (kanttori)

”Olen toimittanut muutamia yksinäisiä siunauksia. Useimmissa niistä on kuitenkin ollut paikalla edes yksi vainajan läheinen. Kerran ainoa elossa oleva, iäkäs sukulainen asui kaukana toisella paikkakunnalla, ja oli jo niin huonokuntoinen, ettei päässyt tilaisuuteen. Hautaustoimiston edustaja otti valokuvan ja lähetti sen sukulaiselle.” (pappi)

”Arkun äärellä olen miettinyt, kenelle oikein puhun? Miksi? Miksi puhua nyt kun henkilö on jo kuollut? Ja toisaalta täytyy puhua edes nyt! Jos tilaisuudessa on mukana hautausauton kuljettaja, tilanne on kummallinen. Olen kuitenkin asennoitunut niin, että on vainajan kunnioitusta pitää yhtä hieno tilaisuus kuin jos paikalla olisi sata henkilöä. Yhtä yksin suurten hautajaisten vainajakin on voinut elämänsä aikana olla. Tietyssä mielessä tilanne ei muutu, vaikka olen yksin toimittamassa siunausta. Ihminen on ihminen, yksinäinen tai ei.” (pappi)

”Olen soittanut satoja hautauksia, mutta en ole koskaan ollut siunauksessa, jossa olisi ollut vain pappi mukana. Pieniä tilaisuuksia on toki ollut, ja parhaiten mieleen on jäänyt yksi niistä Lamminpään isossa kappelissa. Paikalla olivat iäkkään vainajan iäkäs tytär, pappi ja minä. Menin spontaanisti istumaan omaisen viereen. Tilaisuus oli tosi hieno!

Koskaan ei tunnu siltä, että työ on turhaa vaikka saattoväkeä olisi vähän, 1 tai 0.” (kanttori)

”Olen huomannut itsessäni myös surun tunteita, kun saattoväkeä ei ole, vaikka kuulen, että vainajalla on lapsia ja muita sukulaisia. En kuitenkaan tiedä vainajan elämästä mitään, joten en arvaile, mitä on tapahtunut, kun välit ovat menneet poikki. Toisaalta vihamielisyyskin on käsittämätöntä. Edes kuoleman äärellä ei voi nöyrtyä, ei uskalleta kohdata ihmistä ihmisenä, vikoineen ja puutteineen. Monesti lähipiirissä on ollut yhtä paljon vikaa kuin vainajassa.” (pappi)

Pirjo Silveri


Kun kaipaat apua

Palveleva puhelin

Mielenterveysseura

Opiskelijoiden tukikeskus

Hanna Ikosen sosiologian pro gradu -tutkimus lapsuuden ja nuoruuden yksinäisyyskokemuksista nuorten aikuisten elämänkulussa (2013)

Yhteisvastuu nuoresta -hankkeen yksinäisyyskysely


 

18.12.2013 12.00Kukat muistuttavat Jumalan luomistyöstä
18.12.2013 12.00Tutut sävelet vievät muistoihin
18.12.2013Ryhdy kummiksi!
18.12.2013Koulutus antaa kielen ja tulevaisuuden
18.12.2013Lempijoululaulut ovat haikeita metallimusiikin joulukiertueella
05.12.2013Tamperelainen seurakuntalehti Silta alkaa ilmestyä helmikuussa
05.12.2013Viinikan Siniset jakaa vastuuta nuorille jäsenilleen
05.12.2013Tiernapojat porskuttavat saattohoidon hyväksi
04.12.2013Vertaistukea vaunuista rattaisiin asti
04.12.2013Tampereen seurakuntien historia kansien väliin
20.11.2013Seurakuntien talousongelmat vievät yhteiskäyttötiloihin
20.11.2013Asunnottomuus sirpaloituu osiin
20.11.2013Yksinäisyyden tauti raastaa
20.11.2013Joulupuu-keräys muistaa vähävaraisia tamperelaislapsia
20.11.2013Kuoroharrastus on hauskaa ja Tuomiokirkossa upea laulaa
07.11.2013Muistijumppaa
06.11.2013 14.00Yksinelävät kamppailevat sosiaalisesta hyväksynnästä
06.11.2013 14.00Näytelmän voimakas lataus yllätti jopa sen tekijät
06.11.2013 14.00Musta Lammas saattaa jäädä pois leipomon tilakaavailuista
06.11.2013 12.00Kirkon kymmenen teesiä liikunnasta ja urheilusta
06.11.2013Vanhusten hätä kosketti
05.11.2013Jarkko Martikainen suojelee rockia kuun kajossa
05.11.2013Joukko luottamushenkilöitä kanteli tuomiokapitulista, ei tutkimuksia
23.10.2013Saattohoitokoti onkin elämän talo
23.10.2013Elämäntehtävänä sijaisvanhemmuus
23.10.2013Sijaisperheistä pulaa myös Tampereen seudulla
23.10.2013Sotakohtaus synnytti sinfonian
23.10.2013Valoa ja varjoja -konserttisarja vie matkalle menneeseen
23.10.2013Sanottua: Mikä on oikein?
09.10.2013Yksinäisyys musertaa nuorta
09.10.2013Turvatalossa ei tentata
09.10.2013Nuorten turvatalo auttaa pienissä ja isoissa murheissa
09.10.2013Kaupungilla nuoret viihtyvät uusissa kotoisissa tiloissa
09.10.2013Kaikki otetaan mukaan porukkaan
09.10.2013Mitä rasismi-sana tarkoittaa?
30.09.2013Sanottua: Vihaa ruokkii koettu epäoikeudenmukaisuus
26.09.2013Kirkkosanomien äänilehti kuuluu myös verkossa
25.09.2013Voimasanoja terveydeksi
12.09.2013Tampereen katolilaiset ja muslimit
11.09.2013Uskonnon opetus koulussa on koko yhteiskunnan etu
11.09.2013Ruoka-avun tarve on lisääntynyt Tampereella
11.09.2013Papit tarjoavat tukeaan Tampereen oppilaitoksissa
28.08.2013 12.00Mieliä askarruttava käärinliina pian näytteillä Hervannassa
28.08.2013 12.00Hautausmaat voivat olla monipuolisia lintukeitaita
28.08.2013Teiskossa otetaan käyttöön Suomen ensimmäinen lähiehtoollisviini
15.08.2013Tampereen ensimmäiset ja tuoreimmat riparilaiset
14.08.2013Kivilevyjä ja kepposia oli riparilla ennen
14.08.2013Rippikoulu Manchesterissa oli vuoden kohokohta
14.08.2013Tampereen nuorisotyön historia tarjoaa ajankuvia
14.08.2013Ajassa ja hengessä on nyt Oivalluksia uskosta
19.06.2013Kohti kolmea ristiä
05.06.2013Mutteri muuttuu vähitellen kahvipaikaksi vapaaehtoisvoimin
05.06.2013Palomiehiä laulattaa ja soitattaa
24.05.2013"Muusikot ovat vain renkejä suuren taiteen edessä"
22.05.2013Syrjitty asema ajaa kerjäämään, hanttihommiin ja kaupusteluun
22.05.2013Johdatus toi oman kodin Gospel Ridersien toiminnalle
22.05.2013Elämän tärkeimmät asiat tapahtuvat järjen ulkopuolella
22.05.2013Renessanssin runous kohtaa konsertissa nykypäivän
08.05.2013Vatialan krematorio pihaa vaille valmiina
08.05.2013Soitonopetuksen tulevaisuudesta päätetään ensi syksynä
08.05.2013Hamuaako kirkko lisää tuloja rahankeräyslain muutoksella?
24.04.2013Uskon kilvoituksen kysymykset ovat pysyneet samoina
24.04.2013Kirkosta puuttuu leikkimieli
24.04.2013Jumalan valtakunta on tässä ja nyt
10.04.2013Peurat opettavat ja oppivat perheasioita Tansaniassa
10.04.2013Seurakuntien leirikeskuksilla vuorossa yleissuunnitelman teko
10.04.2013Mitä mielivirsiä koululaisilla on?
10.04.2013Joutuvatko Taiwanissa hyväksikäyttäneet vielä vastuuseen?
21.03.2013Lapsille tarjolla netissä oma pääsiäisvaellus
20.03.2013Draamaa, kärsimysvirsiä ja vaelluksia
20.03.2013Pääsiäisestä saa yhä hämmentyä
20.03.2013Meillä on varaa auttaa kärsiviä lähellä ja kaukana
20.03.2013Avoin keskustelu kehitystyöstä myös järjestöjen tavoitteena
20.03.2013Sairaalapastorin kuulemia ajatuksia kärsimyksestä
06.03.2013Kirkko haluaa tehdä osansa nuorten työpaikkojen puolesta
06.03.2013Viisasten kiveä etsimässä - tarttis saada nuorillekin töitä
06.03.2013Seurakuntien jäsenet pääsevät leireille edullisemmin
21.02.2013Pappi kummastuttaa rockia kuuntelevaa seurakuntaa
20.02.2013Päivätoimintakeskuksen ovelta ei käännytetä kännissäkään
20.02.2013Ihmisen omat voimavarat saatava käyttöön kuntoutuksessa
20.02.2013Tärkeintä on asenne!
20.02.2013Rikkinäinen kaipaa hyväksyntää, narkomaani myy mummonsakin
06.02.2013Nuoret hakevat innokkaasti kesätöihin seurakunnille
06.02.2013Tule mukaan haastamaan Turku!
24.01.2013Kynttilänpäivän messussa harvinainen Bach-kantaatti
23.01.2013Messukylän omin olemus löytyy kirkon kupeesta
23.01.2013Hämeenpuisto - kaupungin keuhkot
23.01.2013Seurakuntamallista valitetaan vielä
23.01.2013Autopaja on nyt osa sosiaalista yritystä
23.01.2013Kiehtova urkukokonaisuus saa puhtia palkeisiinsa
23.01.2013HaNu-leiri löysi yhteistä vanhojen ja nuorten välillä
07.12.2012Amadeus Lundbergin konsertti Vanhassa kirkossa alkaa kello 18
05.12.2012Leinolan iloiset tontut taltuttavat pahimmankin yrmymielen
05.12.2012Enkelimäisen ihana joulukiertue saa laulajansa syttymään
05.12.2012Lisää joulutapahtumia
05.12.2012Joulu ei ole kaikille hyvä, lämmin ja hellä
05.12.2012Tuki voi auttaa pääsemään varjojen maailmasta valoon
22.11.2012Kysymyksiä ja vastauksia seurakuntien rakenneuudistuksesta
21.11.2012 16.00Elämän makuinen messu kutsuu puhutellut ja kolhitut
21.11.2012 16.00Kristinusko leviää vauhdilla kolmannen maailman maissa

Näytä lisää »