Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?

23.05.2012

 

tavarataloverkko.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvitus: Minna-Elina Hakomäki 

Kun ihminen kamppailee erilaisten ongelmien kanssa, monenlaista apua on tarjolla. Kristityillä katse voi kääntyä sielunhoitoa tarjoavaan seurakuntaan. Aina tämä ei riitä, vaan on tarvetta käyttää koeteltuun ja vakiintuneeseen psykologiseen tietopohjaan perustuvia terapiapalveluita.
Näiden rinnalle on syntynyt sielunhoitoterapia. Se yhdistää psykologista tietoa ja terapeuttisia taitoja kristilliseen ihmiskäsitykseen.
Sielunhoitoterapia on vielä melko tuntematon terapiamuoto. Sitä tekee tunnetuksi kymmenisen vuotta toiminut Suomen sielunhoitoterapeutit ry, johon huhtikuussa 2012 kuuluu vajaat 130 jäsentä ja 37 opiskelijajäsentä.
Yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Rautio toimii itsekin sielunhoitoterapeuttina. Hän tekee työtään vapaaehtoispohjalta evankelis-luterilaisen seurakunnan yhteydessä.
Rautio näkee sielunhoitoterapian haasteena termin suojaamattomuuden.
– Nimikettä saa käyttää kuka tahansa, se ei ole yhdistyksemme yksinoikeus.
Lukuisia sielunhoidon ja kristillisen terapian alueella toimivia järjestöjä ja henkilöitä verkostoiva yhdistys Suomen ACC on luonut sielunhoitoterapeuteille vähimmäiskriteerit.
Myös Suomen sielunhoitoterapeutit edellyttää jäseniltään tarkkaan määriteltyä koulutusta. He ovat suorittaneet Lohjan Vivamossa järjestettävän Rikotusta eheä (RE) -koulutuksen. Sitä toteuttavat yhteistyössä Suomen sielunhoitoterapeutit, Vivamon toimintakeskus, Suomen Vapaakirkon kotimaantyö sekä Agricola-opintokeskus.
– Vastaavaa koulutusta järjestää myös Perheniemen opisto, sekä muutama muukin toimija, Rautio kertoo.
– Itse käytän termiä RE-sielunhoitoterapeutti (ACC), ja kerron myös terapiaani tulevalle kirjainten merkityksen, Rautio toteaa.

Oikea apu
oikeaan tilanteeseen

Sieluhoitoterapeuttien asiakkailla ei aina ole varmuutta siitä, millaista apua he tarvitsevat.
– Puheilleni voi saapua ihmisiä, jotka eivät miellä, mikä ero on sielunhoidolla ja sielunhoitoterapialla, Rautio toteaa.
– Aluksi kerron terapiaan tuleville taustani. Sitten suunnitellaan yhdessä, mihin terapialla pyritään ja kauanko tavataan. Pohdimme myös, onko minusta ylipäätään hänelle hyötyä. Jos ei ole, ohjaan hänet toisenlaisen avun luo.
Rautio voi käydä asiakkaan kanssa myös psykiatrin luona – tukihenkilön roolissa.
– Asiakkaan aloittaessa psykoterapian mennään aina sen ehdoilla; hoitokuviota en mene sotkemaan.
Sielunhoitoterapia on viime vuosina tullut moniin seurakuntiinkin.
– Seurakunnasta riippuu, kuinka paljon niissä on sieluhoitoterapiaa tekeviä. Jonkin verran niissä jo nyt työskentelee esimerkiksi pappeja tai diakoneja, jotka ovat käyneet läpi RE-koulutuksen, Rautio toteaa.

”Tyypillistä
asiakasta ei ole”

Lempääläinen Terttu Ojakoski tekee sielunhoitoterapiaa yrittäjäpohjalta. Hän kohtaa asiakkaita eikä potilaita.
Psykiatrisen sairaanhoitajan koulutuksen saanut nainen on ollut pitkään töissä psykiatrisessa sairaalassa ja eri mielenterveystoimistoissa. Työn ohessa hän on käynyt RE-sielunhoitoterapiakoulutuksen.
Kun Ojakoskelle tulee uusi asiakas, hän tarkistaa, onko tarvetta terapialle vai sielunhoitoterapialle.
– Mikäli asiakas haluaa sielunhoitoterapiaa, kysyn vielä, kaipaako hän myös rukousta.
– Joskus rukouksen rooli jää vähäiseksi, toisinaan sen osuus voi olla pitkäkin. Jälkimmäisessä tapauksessa armolahjat alkavat toimia, ja Jumala tekee ihmeellisiäkin asioita.
Ojakoski näkee Jumalan olevan aina terapiaprosessissa oleellisesti mukana.
– Pääosin terapiakeskusteluissa käsitellään tunnelukkoja, minuuden vahvistamista, anteeksiantoa, parannuksentekoa sekä ajatusten uudelleenarviointia.
Ojakosken asiakkaissa on sellaisia, joille on juuri tapahtunut jotakin merkittävää.
– Toiset taas ovat koko elämänsä ajan kärsineet jostakin, ja hakeneet vuosiakin apua.
Muutamalla Ojakosken asiakkaista on samalla käynnissä Kelan tukema terapia tai hoitosuhde mielenterveystoimistossa. Hengellistä tukea kaivataan niiden rinnalle.
– Jos terapiaprosessin aikana koen, että asiakas tarvitsee lääkkeitä ja sairaslomaa, ohjaan hänet lääkärin vastaanotolle. Samoin neuvon asiakkaan muualle, jos en pysty häntä ongelmassaan auttamaan. Tämä tehdään aina asiakkaan kanssa yhteistyössä, Ojakoski sanoo.

Kristillisyys on
lisävaruste

Sielunhoitoterapian lisäksi tarjolla on myös kristilliseen ihmiskäsitykseen pohjautuvaa psykiatrista terapiaa. Tätä saa muun muassa Soteria ry:stä. Kyseessä on Tampereella toimiva kristillisen terapian keskus. Sen alla toimii yksityisinä ammatinharjoittajina sekä psykoterapeutteja että sielunhoitoterapeutteja.
Psykiatri, psykoterapeutti Ritva Kangasniemi tekee Soteriassa työtään lääketieteen pohjalta.
– Minulla käy aina potilaita eikä asiakkaita. He tietävät tulevansa psykiatriselle lääkärille. Kristillisyyteni on itse asiassa tavallaan optio, se mahdollistaa puhumisen myös hengellisen elämän kysymyksistä, hän määrittelee.
Kangasniemen työmenetelmä on terapeuttinen keskustelu.
– Toisinaan terapiaistunnon aikana pyydetään, että rukoilisimme. Suosin, että asiaa viedään eteenpäin keskustelun kautta. Minusta kahden kristityn ihmisen puhuminenkin keskenään on samalla kääntymistä Jumalan puoleen.
Kangasniemi näkee sielunhoitoterapian vastaavan tietynlaiseen avuntarpeeseen.
– Pohjimmiltaan kaikki ihmiset etsivät totuutta ja rakkautta, tämä pätee niin psykoterapiaan kuin sielunhoitoterapiaankin. Keskeistä on saada syntymään luottamuksellinen yhteistyösuhde terapeutin ja potilaan välille.

Parantaako rukous,
kannatteleeko Jumala?

Luterilaisen kirkon piirissä suhtautuminen sielunhoitoterapiaan vaihtelee.
Tampereen yliopistollisen sairaalan sairaalapastori Mika Kallunki työskentelee sielunhoitajana sairauden ja paranemisen maailmassa. Hän on toiminut myös Tampereen seurakuntien Sielunhoitofoorumin puheenjohtajana.
Sielunhoitoterapia on pastorille tuttu asia.
– Vanhastaanhan on erotettu sielunhoito ja psykoterapia. Kyselenkin, miltä pohjalta sielunhoitoterapia oikein lähtee. Uskon, että siinä pyritään auttamaan ihmistä vilpittömästi. Näen kuitenkin ongelmaa sielunhoitoterapian ohuessa teologisessa pohjassa sekä sen taustalla olevassa yhteiskristillisessä ja usein vahvan karismaattisessa ajattelussa, Kallunki toteaa.
Useimpien sielunhoitoterapeuttien suorittamaa RE-koulutusta ei vuonna 2011 hyväksytty Kirkon koulutuskalenteriin.
Kallungin mukaan asialle on selvät perustelut.
– Kirkon linjaus on, että kyseisen koulutuksen teologinen peruslähtökohta, hengellisyys, ihmiskäsitys ja arvoperusta ovat luterilaiselle kirkolle vieraita. Kirkko tarjoaa työntekijöilleen omaa laaja-alaista sielunhoidon erikoistumiskoulutusta.
Jumalakuvassakin voi Kallungin mukaan olla eroja. 
– Kun rukoilemme riittävästi, niin ottaako Jumala sielunhoidossa kivun ja ahdistuksen pois? Vai voisiko rukous merkitä sitä, että Luojamme kivun keskellä kannattelee niin, että ihminen itse ottaa vastuuta elämästään, traumoistaan ja niiden läpityöskentelystä?
Sairaalapastori näkee, että kirkon on tärkeää jatkaa dialogia sielunhoitokoulutusta tarjoavien kristillisten järjestöjen kesken.
– Tämä keskustelu varmasti jatkuu, koska kirkolla ei ole yksinoikeutta sielunhoito -termiin, hän muistuttaa.

Terapian taustoihin
kannattaa perehtyä

Sielunhoitoterapia ei ole ongelmaton asia. Tätä lehtijuttua varten kävin keskusteluja useiden terapeuttien, pappien ja muiden kirkon työntekijöiden kanssa. Jo termejä pohdiskeltiin paljon, puhumattakaan niiden sisällön määrittelystä.
Terapeuttien nettisivuja ja mainoksia selaamallakin saa toimialan kirjavuudesta käsityksen. Varsinaisen sielunhoitoterapian lisäksi tuotevalikoimaan voi kuulua myös muun muassa elämänkaari- ja sukupuutyöskentelyä. Tarjoaapa eräs Suomen sielunhoitoterapeuttien jäsen myös yrityskehityspalveluita ja toinen puumunien maalausta.
Sielunhoitoterapeuttien taustakin on kovin monenlainen. Sieltä löytyy muun muassa logoterapiaohjaajaa, varatuomaria, työnohjaajaopiskelijaa, sosiaalikasvattajaa, teologian opiskelijaa, diakonissaa, evankelistaa ja pappia.
Ei ihme, että sielunhoitoterapiaa harkitseva voi hämmentyä. Onkin syytä perehtyä huolellisesti terapeutin pohjakoulutukseen ja työkokemukseen. Ennen terapian tilaamista voi asiasta käydä keskustelua myös oman seurakunnan papin kanssa.
Sielunhoitoterapian roolia selkiinnyttää alan järjestöjen oma, vastuullinen kehittämistoiminta.
Sekä Suomen ACC että Suomen Sielunhoitoterapeutit määrittelevät aktiivisesti alan termejä, ja ne ovat laatineet terapeuteille eettisen ohjeiston. Tämä on tärkeää alan kaikkien toimijoiden, ja etenkin sielunhoitoterapian käyttäjien kannalta. Väärä terapiamuoto väärässä tilanteessa ei palvele kenenkään etua.

Vesa Keinonen

Sielunhoito on yksityisen ihmisen kokonaisvaltaista ammatillista auttamista hänen elämäänsä, ihmissuhteitaan ja jumalasuhdettaan koskevissa kysymyksissä. Sielunhoitoa on esimerkiksi henkilökohtainen keskustelu kirkon työntekijän kanssa.

Sielunhoitoterapia on ammatillista kristillistä terapiatyötä. Siinä pyritään kokonaisvaltaisesti auttamaan ihmistä hänen ongelmissaan yksityisyyttä ja yksilöllisyyttä kunnioittaen. Lähtökohtana on näkemys Jumalan eheyttävästä ja parantavasta työstä.

Psykoterapia on mielenterveysongelmien ja elämän kriisien hoitamista keskustelun avulla psykoterapeuttisessa yhteistyösuhteessa. Psykoterapeuttisia hoitomuotoja on monia. Tavallisimpia ovat psykodynaamiset ja kognitiiviset (tiedolliset) psykoterapiat, ratkaisukeskeinen terapia ja perheterapiat.

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »