Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka

12.09.2012

seas_netti_5534.jpg

 

 

 

 

 

 

Voimme oppia lisää toisiltamme, sanoo innokas valokuvauksen harrastaja ja pyöräilijä Silvia Eliana Aedo Sepúlveda.
Kuva: Tuomas Koskialho

Vaikka rakastaisimme nykyistä olopaikkaamme täydellä sydämellä, kannamme mukanamme jotain juuristamme. Vapriikissa 7. lokakuuta asti esillä oleva William Lomaxin valokuvien näyttely Dear Maggie tuo tämän teeman esiin.

Lomax asui Tampereella 50 vuotta, mutta säilyi aina englantilaisena, ja jopa korosti englantilaisuuttaan. Ehkä juuri siksi hän pystyi tarkastelemaan kotikaupunkiaan tuorein silmin.

Valokuvat sijoittuvat 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen. Lomaxin kaupunki oli täynnä toimintaa.

Tampereen historia on opaskierroksia vetävän Irina Pukarin lempiaine. Synnyinmaassaan Ukrainassa hän teki uran matematiikan opettajana.

– Tampere on uusi ja rakas kotikaupunkini. Haluan todistaa kaikille, että Tampere on paras Suomen kaupunki.

Pukari kehuu sekä seudun historiaa että kulttuurielämää. Edellisenä päivänä hän on luennoinut Suomen historiasta ja kulttuuriperinnöstä maahanmuuttajan silmin.

– Ihailen sellaista perinnettä, että nostetaan kirkko talkoilla pystyyn, niin kuin Pyhän Olavin kirkko.

Pukari vetää esittelykierroksia myös Tuomiokirkossa ja ortodoksisessa kirkossa. Luotien jäljet seinissä muistuttavat vaikeista ajoista. Niistä löytyy yhtymäkohtia myös Ukrainan historiaan.

Hän kertoo Kustaa III:n ideasta rakennuttaa Tampereen kauppatorille kirkot neljälle uskontokunnalle. Suunnitelma raukesi rahan puutteeseen, ja kolmen kirkon paikalle tulivat apteekit.

Kirkkojen historia on Tampereen tiiveintä historiaa, Nykyinen Vanha kirkko rakennettiin Aleksanteri I:n vierailun jälkeen. Messukylään uutta kirkkoa kaavailtaessa suunniteltiin, että purettaisiin ensin vanha ja rakennettaisiin tarpeista uusi kirkko.

Pukari opettaa sekä suomalaista kulttuuria ulkomaalaisille että ukrainalaista suomalaisille. Hän uskoo, että kiinnostus uuteen kotimaahan riippuu muuttajan koulutuksesta ja elämänpiiristä. Esimerkiksi venäläisillä on jo tullessaan tarve tutustua uuden maan historiaan ja tapoihin.

Olen suomalainen
– Я українка? 

Pukaria ei kuusi vuotta sitten vetänyt Suomeen muu kuin tunne tänne kuulumisesta. Rakkaus juontaa lapsuudesta, sillä isä oli inkerinsuomalainen.

– Voi olla, että tausta vaikuttaa. Suomalaisuus oli itsestään selvä asia.

Perheessä luterilaisuus ja ortodoksisuus kulkivat käsi kädessä: vietettiin kahta joulua ja kahta pääsiäistä.

Suomea oli aikoinaan vaarallista puhua, ja isä unohti kielen. Luterilainen usko kuitenkin säilyi sisällä ja risti kotona.

– Isä toi työmatkoiltaan Pietarin-tuliaisiksi hienoja kuvakirjoja, ja niistä näin, miltä Suomi näyttää. Luonnon kauneus sai minut ajattelemaan: ”joskus mä vielä matkustan tuonne”.

Isä oli myös asunut Orivedellä toisen maailmansodan aikana, ja muisteli kauniita maisemia.

– Siitä minulle muodostui mielipide, että Tampere on Suomen pääkaupunki.

Muuton mahdollisti laki inkerinsuomalaisista. Isä oli lähtöä vastaan, mutta jos valita piti, hän suositteli Tamperetta.

Päätös oli rohkea ja Suomen kansalaisuuden saaminen ison työn takana, mutta Irina Pukaria muutto ei kaduta.

– Ajattelin, että kahdessa vuodessa opin kielen ja saan vakituisen työpaikan. Mutta eihän se käy noin vain, hän nauraa.

Kielen vaikeus ja luonnon kauneus yllättivät. Myös ystävällisyys tulijaa kohtaan oli yllätys, isä kun oli valmistanut tytärtään kielteiseen suhtautumiseen.

Täkäläiset ovat kiinnostuneita siitä, mitä maahanmuuttaja tietää Suomen historiasta.

– Mutta he haluavat myös lisätä jotakin. He aloittavat: ”Tiedätkö, että…”, Pukari iloitsee.

Toinen ilon aihe on kiinnostus inkerinsuomalaisuutta ja toisaalta Ukrainan historiaa ja kulttuuria kohtaan.

Kotoutumista ovat auttaneet uskonto ja kielen oppiminen.

– Kulttuuri kantaa – ystävyys antaa, Pukari sanoo ja näyttää yhtä näyttelyn kuvista.

Suomalaiset tavat ja perinteet, juhlat joulukirkosta juhannukseen ovat tulleet tutuiksi ystävän kautta. Kansalaisuuden kunniaksi pidettiin ”ristiäiset”.

– On hyvin henkilökohtaista, miten muuttoon suhtautuu vuosien päästä. Olen ainakin 90-prosenttisesti suomalainen, mutta jokin verran juuria on Ukrainassa.

Juuret siellä,
rönsyt täällä 

William Lomaxin vaimo Margaret Bulloughin kanssa. Maggie ja tyttäret palasivat myöhemmin Englantiin. Isä ei seurannut perhettään, mutta vieraili usein Englannissa ja tyttäret Tampereella. Vuonna 1934 kuollut William Lomax on haudattu Kalevankankaalle.

Lomax kuvailee kirjeessään muun muassa Aleksanterin kirkkoa. Lisäksi hän kertoo hautausmaasta sekä toteaa, ettei ymmärrä kirkossa käytettävää kieltä. Kirje on kuunneltavissa ja luettavissa näyttelyssä.

20 vuotta Suomessa asunut Silvia Eliana Aedo Sepúlveda on pohtinut, miksi Maggie halusi palata.

– Hänellä oli varmasti kova ikävä.

Silvia Aedo Sepúlveda tuli maahan 1970-luvulla monen muun chileläispakolaisen tavoin. Mukana oli kolme lasta, ja Suomessa syntyi neljäs.

Elekieli on täällä hyvin erilainen kuin alkuperämaassa, ja vaati totuttelua. Huumori on kuitenkin auttanut kotoutumisessa, samoin ystävät.

– Kun suomalaisen saa ystäväksi, hän pysyy ystävänä loppuun asti.

Aedo Sepúlveda muistuttaa työn tärkeydestä integroitumiselle. Mies oppi työpaikan ansiosta kielenkin paljon nopeammin. Mies on ollut juurruttamassa myös Maailmantanssi-festivaalia Tampereelle. Musiikki onkin kansainvälinen, yhdistävä kieli.

Muualta tulleiden opiskelijoiden kannattaa olla tekemisissä suomalaisten nuorten kanssa.

Hän muistuttaa myös, että monet suomalaisista ovat muuttaneet muille maille.

– Meillä on yhteinen maailmakulttuuri. Arvot ja periaatteet – esimerkiksi se, onko luonto tärkeä vai heitetäänkö roskat maahan – yhdistävät enemmän kuin naaman tai hiusten väri. Ei pidä pelätä sitä, että joku toinen on erilainen, pitää hyväksyä hänet sellaisena kuin hän on.

– Jeesuskin antoi esimerkkiä, että pitää tehdä asioita, vaikka tietää sen olevan vaarallista.

Lomaxin kuvissa pitsimekko ja kalliot tuovat valokuvausta harrastavalle Silvia Aedo Sepúlvedalle mieleen lapsuuden muistoja. Häntä kiinnostavat myös vanhat talot, vuodenaikojen vaihtelu, varjot ja luonnon omat taideteokset. Lumiset kuvat kiehtovat valkoisuudellaan.

– Lapsena Chilessä ihmettelin valkoisia joulukuusia. Ajattelin: mistä joku on keksinyt, että puun pitää olla valkoinen. Suomessa ymmärsin, mistä on kysymys.

Yksi omista lapsista palasi Chileen ”kokeilemaan, miltä tuntuu”, ja jäi. Myös tytär kokeili muuttoa, mutta palasi Suomeen.

– Pitkät juureni ovat Chilessä, mutta minulla on juuret myös täällä. Vaikka menisin takaisin, en voi sanoa, että palaisin kokonaan. Tämä on toinen kotimaani, koska lastenlapseni ovat täällä, Aedo Sepúlveda tiivistää.

Kaikkiin tapoihin
ei välttämättä totu

Samoilla linjoilla on myös yli 20 vuotta sitten Suomeen harjoittelijaksi saapunut Johan Plomp.

– Ulkomaalaisena tulee aina säilymään omaan kulttuuriin sidottua identiteettiä. Eri tapojen vertailu opettaa näkemään oleellisimmat asiat elämässä. Mutta joihinkin asioihin ei välttämättä koskaan totu, ja silloin tuntee itsensä muukalaiseksi. Näin pitkään ulkomaanjakson jälkeen sama tunne voi kuitenkin iskeä kotimaassakin.

– Olen asunut yhtä pitkään Suomessa kuin Hollannissa. Olen oppinut tuntemaan Suomen tapoja melkein yhtä hyvin kuin syntymäkulttuurini. Olen käynyt merkittäviä elämänvaiheita läpi täällä – kuten isäksi tuleminen – eikä minulla ole kokemusta siitä, miltä se tuntuisi Hollannissa.

Kotona vallitsee nyt kahden kulttuurin sekoitus.

– Olemme oikeastaan luoneet kolmannen kulttuurin, kompromissin kummastakin. Meidän kulttuurimme eivät onneksi kuitenkaan eroa paljoakaan toisistaan, joten isoja kompromisseja minun ei tarvinnut tehdä.

Johan Plompin tarina on samanlainen kuin monilla muilla Suomeen jääneillä ulkomaalaisilla. Hän tutustui kiinnostavaan henkilöön, sai opiskelunsa loppuun, muutti Suomeen ja meni naimisiin.

– Suomen kielen opiskelun aloitin oikeastaan jo ennen kuin tapasin tulevan vaimoni. Olin ostanut oppikirjan ja opiskelin itsekseni. Myöhemmin kävin viikoittaisella suomen kielen kurssilla. Kieltä ei kuitenkaan opi vain oppikirjasta, vaan käyttämällä.

– Käytin vaimoni kanssa jossain vaiheessa sekakieltä – hän puhui suomea, ja minä englantia. Myöhemmin pyysin myös kollegojani yliopistolla puhumaan suomea kanssani, mikä oli alussa heille vähintään yhtä vaikea kuin minulle itsellenikin.

Musiikki ja seurakunta
kulttuurin kanavina

Vaikka kahden kulttuurin tuntemus on rikkaus, niiden elämisessä on haasteita. Erityisesti musiikki on ollut tärkeä kanava kulttuurin sisään.

– Lauloin suomeksi ennen kuin ymmärsin tekstin sanoja. Sain palvella seurakunnassa soittamalla. Vielä nytkin kuoroharrastus antaa mahdollisuuksia kuulua ryhmään ja yhteiskuntaan.

Seurakuntaa hän kiittää musiikkikulttuurin tukemisesta sekä kuorotoiminnan ja konserttien kautta että lasten musiikkiopetuksen avulla.

Hän nauttii kirkkojen monipuolisuudesta ja niiden sopivuudesta musiikin esittämiseen.

– Harvoissa muissa paikoissa saa nauttia niin hyvässä kunnossa olevista akustisesti toimivista ja hyvillä uruilla varustetuista kirkoista. Viimeisenä olen saanut nauttia Pispalan uusista uruista, harmi, että niin harva ihminen on vielä niitä käynyt konserteissa ihmettelemässä.

Plomp toivookin, että kuulijat kävisivät tutustumassa enemmän myös kaupungin erittäin laadukkaaseen klassiseen tarjontaan.

– Vanha kirkko on minulle erityisen merkittävä, koska kansainvälinen seurakuntamme kokoontuu siinä. Seurakunta tarjoaa jäsenilleen kohtaamispaikan, jossa voidaan jakaa huolia ja iloja. Seurakunta on yhdistävä tekijä, kun Jumala on sama, riippumatta siitä, mistä kulttuurista tulet tai mitä kieltä puhut.

Asta Kettunen

lomax_retki_0648.jpg


Dear Maggie -näyttelyyn liittyneellä valokuvausretkellä kuvakulmia tarkasteltiin muun muassa Finlaysonin kirkon ympärillä.

Kuva: Asta Kettunen

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »