Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin

24.11.2011

urunseinaa.jpg

Aarre Salminen maalaa pohjamaalilla uusien urkujen julkisivulevyjä elokuussa 2011. Kuva: Hannu Jukola

– Huomattavasti järeämpää sointitasoa, kuvaa urkurakentaja Martti Porthan Pispalan kirkon uusien urkujen tärkeintä eroa entiseen soittimeen.

Kunnon pohjasointiin tarvitaan vähintään 12 äänikertaa.  Äänikerran määrittää suurimman pillin koko, joka Lempäälään myydyssä soittimessa 16 jalkaa. Uusissa on 24 äänikertaa, jotka on jaettu kahdelle sormiolle ja jalkiolle.

– Entisten urkujen sointi ei täyttänyt tätä tilaa, ääni jää liian ohuelle pohjalle, Porthan sanoo leppoisasti ympärilleen katsellen.

– Aika herkkä ja kiva akustiikka tässä kirkossa on. Epäsymmetrisissä kirkoissa on monesti äänenkulullisesti pieniä hankaluuksia, mutta ei tämä hankalalta tunnu.

Vanhat olivat Kangasalan urkutehtaan murroskauden urut vuodelta 1971. Nekin pyrkivät edustamaan barokkityyliä, mutta tuolloin soitinten tekotapa oli juuri ollut muuttumassa.

Uusien esikuvana on käytetty barokkiajan urkurakentajan, Johann Sebastian Bachin työtoverin Gottfried Silbermannin (1683–1753) tekemiä soittimia. Sellaiset voi löytää myös esimerkiksi Kotkasta, Savonlinnasta tai Nurmijärveltä. Edelliset Urkurakentamo Martti Porthan teki Pietariin Pyhän Marian kirkkoon.

Tampereen tuomiokirkon urkuri Matti Hannula konsertoi Pyhän Marian kirkon uruilla reilu viikko sitten:

– Hyvä soitin se äänellisesti on.

Hannula kuitenkin muistuttaa, että urut ovat yksilöitä. Niinpä Pispalan uruistakaan ei voi puhua Pietarin urkujen perusteella.

– Ulkomuoto, sointi, soitettavuus, pienet yksityiskohdat: jokainen kirkkosali on soitettavuudeltaan sen verran erilainen, että sointi täytyy muuntaa sen tilan mukaan, sanoo myös Porthan.

– Meidän piirteemme tulevat esiin mitoituksissa, koneistoratkaisuissa, ilmansyötöissä ja äänityksessä.
Tampereella käytössä on etupäässä romantiikan ajan urkuja, mutta myös uudistettuja soittimia. Porthanin mielestä monipuolisuus luo rikkautta.

– Urkujen koko määräytyy tilan perusteella. Erityisesti korkeus on tärkeä, kun havitellaan laajaa sointia.

Urkujen keuhkoina on puhallin ja kolme kiilapaljetta.

– On erittäin tärkeää, että ilmansyöttö toimii moitteetta, se on perusta koko urkujen soinnille.
– Ulkonäkö on yksi tärkeä osa, että istuu kirkkotilaan. Urkuja kun ei voi piilottaa.

 Pispalan fasadin koristeleikkaukset on modernisoitu, vaikka muotokieli mukaileekin Silbermannin muotokieltä. Alkuperäisistä on etenkin Dresdenin ympäristössä paljon mallikappaleita.

Urkuhulluutta ja perinnettä

Urkurakentamo Martti Porthan suunnittelee ja valmistaa urkuja 25 vuoden kokemuksella.  Yhtiö myös uudistaa ja huoltaa kaikentyyppisiä urkuja. Suurin osa metallipilleistä puolestaan tehdään Kangasalla 150-vuotiaalla perinteellä, vaikka Kangasalan Urkurakentamoa ei enää olekaan.

Urkuhulluus kulkee Porthaneilla suvussa, sillä Olli-veli on Sibelius-Akatemiassa urkumusiikin professorina.

– Omasta halustani olen soitellut musiikkiakin, mutta laiskana harjoittelijana pidin soitinten tekemistä mielenkiintoisempana, Martti Porthan virnistää.

Opiskelua tekeminen kyllä on vaatinut. Porthanin mielestä parasta oppia saa vanhoista soittimista:

– Jos urut ovat säilyneet kolme–neljäsataa vuotta, niitä kannattaa käyttää esikuvina.

Porthan on rakentanut urkuja jo toistakymmentä vuotta käyttäen runkona pääasiassa kotimaista lämpökäsiteltyä mäntyä. Siitä on kosteus kaikonnut, joten kaikuisuus ja akustiikkaominaisuudet ovat parantuneet eikä puu enää elä paljon.

Kun on puuhannut elämänsä urkujen parissa, ei halua laskea käsistään huonoa laatua. Paremman lopputuloksen kääntöpuoli on tietenkin hinta. Sodan jälkeen esimerkiksi massiivipuu oli poissa käytöstä, ja urkuja tehtiin jopa lastulevystä.

Ihan täyttä sadan vuoden takuuta ei tekijä lupaa, vaan puussa tapahtuu pientä elämistä, ja mekaanisia osia

täytyy joskus uudistaa. Kosketus on äärimmäisen herkkä, ja sillä pystyy jopa säätämään venttiilien aukeamistapaa. Sen ansiosta soittaja on läheisessä kontaktissa soittimeensa. Pillien voima on aina vakio, muutokset saadaan aikaan erilaisilla yhdistelmillä.

Pispalan projektin kimpussa on ahertanut yhdeksän miestä. Toistaiseksi on pysytty aikataulussa, vaikka aina joka hankkeessa tulee loppua kohti kiire.

Kevät ja kesä kuluivat 120 vuotta vanhojen, Glasgow`sta löytyneiden urkujen kokoamisessa Helsingin uuteen Musiikkitaloon. Helsingissä homma myöhästyi muiden asioiden takia. Seuraavaksi pistetään pystyyn Raahen kirkon uudet varhaisromantiikan tyylin urut.

Reilun 400 000 euron uruista Pispalan Rukoushuoneyhdistys kustansi neljänneksen.

– On hienoa, että Tampereella on nyt satsattu tyyliin, jota täällä tarvitaan. Tämä on hieno sijoitus myös tuleville sukupolville.

Bachia niin kuin on tarkoitettukin

Urkuhankkeen asiantuntijana on toiminut musiikin tohtori, Sibelius-Akatemian urkumusiikin lehtori Jan Lehtola, joka on lähtöisin Lamminpäästä.  Hän tuntee hyvin Tampereen urkukannan.

– Olen aloittanut urkujensoiton kuuntelemalla ja soittamalla Tuomiokirkon suurenmoisia urkuja rippikouluikäisenä. Pispalan kirkko oli säännöllinen harjoittelupaikka, missä oli hienoa saada tutustua käytännössä koko urkukirjallisuuteen antiikista nykypäiviin. Olen kiitollinen Harjun kanttoreille siitä, että sain käydä harjoittelemassa kirkossa kelloon katsomatta käytännössä koko nuoruuteni.

Lehtolan mukaan urkutoimikunnassa keskusteltiin sekä alueellisesta urkukannasta että seurakunnan tarpeista.

– Myöhäisbarokin Gottfried Silbermannin urut ovat sikäli monipuoliset, että niillä kykenee esittämään vakuuttavasti suuren mestarin Johann Sebastian Bachin ja hänen aikalaistensa teoksia, mutta lisäksi ranskalaista ja italialaista barokkia. Myöhäisbarokin urkujen äänitystekniikka on lähellä varhaista romanttista tyyliä, joten useat romantiikan mestarit soivat niin ikään Pispalan kirkon uusilla uruilla hyvin.

Vihkiäiskonsertti on omistettu J.L. Krebsin ja J.S. Bachin musiikille.

– Halusin soittaa ensimmäisessä konsertissa teoksia, jotka olisi voitu säveltää juuri tälle soittimelle. Sekä Bach että hänen merkittävin oppilaansa soittivat Silbermannin urkuja, ja siitä johtuen voisi hyvin ajatella heidän vaikuttuneen Silbermannin soinnillisista mahdollisuuksista.

– Tämä on Tampereella ensimmäinen kerta, kun Bachin urkumusiikki soi niin kuin sen on tarkoituskin.

Upeita ääniä moneen tarpeeseen

Urkuviikon lähtökohta on saada uutuus esitellyksi mahdollisimman monipuolisesti. Myös hankinnassa monipuolisuus oli lähtöpiste:

– Kun urkuja hankittiin, tavoitteena olivat barokkiurut, joilla voi soittaa monen aikakauden musiikkia ja säestää erilaisia ryhmiä, määrittelee kanttori Tarja Laitinen.

– Nämä tukevat laulua ja musiikin rikkautta. Uusissa uruissa on pehmeitä ja kirkkaita, tummia ja vaaleita ääniä. Nyt meillä on kaunis soitin sekä ulkonäöltään että soinniltaan ja äänimaailmaltaan.

– Yksi kävijä sanoi, että ”meinaakko sää saada ton omakotitalon soimaan”, Laitinen nauraa.

Monet mahdollisuudet nousevat esiin jo urkuviikon aloittavassa juhlamessussa, jossa soi Porvoon kanttorin Jarkko Yli-Annalan säveltämä ja sovittama musiikki. Soitin taipuu myös uudelle musiikille, ei pelkästään barokkiin. Kaija Pispa teki Pispalan kirkon ehtoollislaulun, ja Jarkko Yli-Annala sävelsi.

urkuja_tekemassa.jpg Laitisen mukaan muusikot pitävät Pispalan kirkon salista. Myös kanttori Ville Karhula hymyilee samaa mieltä olevan näköisenä.

– Työ jatkuu vielä. Nyt kuulostellaan, miten äänikerrat soivat yhteen, ja sointia voi vielä muokata, jos tulee tarpeita.

Teemaviikolla nostetaan esiin urkukuvia. Laitinen uskoo, että urkujen tekniikkakin kiinnostaa jatkossa seurakuntalaisia.

Ensimmäisenä adventtina 27.11. kello 11 kajahtavat ensimmäiset julkiset soinnut. Piispa Matti Repo vihkii soittimen käyttöön juhlamessussa.  Samalla vietetään Pispalan kirkon 40-vuotisjuhlia.

Asta Kettunen

Urkuviikon ohjelma

 

Timo Salonen ja Martti Porthan urunrakennustöissä.

Kuva: Hannu Jukola

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »