Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä

25.04.2012

pyynikin_seurakuntatalo-ulko2_netti.jpg

Seuraavien kolmen vuoden aikana myydään tai vuokrataan kuvassa olevan Pyynikin pappilan lisäksi Uudenkylän seurakuntatalon tontin osa, Kalevan seurakuntatalo, Ilkon alueen tontit ja Kalevankankaan kasvihuoneiden alue. Osaan hankkeista liittyy myös kaavasuunnittelua. Siksi tarkemmat aikataulut selviävät myöhemmin.
Kuva: Aava Anttinen


Koko kirkon ja paikallisseurakuntien perusteelliset kiinteistö- ja henkilöstöremontit kuuluvat kirkon tulevaisuutta pohtineen valiokunnan ehdotuksiin. Kirkolliskokous käsittelee ehdotuksia ensi marraskuussa.

Tiukentunut talous pakottaa seurakunnat kohdentamaan toimintaansa yhä huolellisemmin ja säästämään ennen muuta toimintakuluista, joka on niiden suurin menoerä.

– Kirkon pitäisi muistaa keskittyä perustehtäviinsä, kuten diakoniaan ja missioon. Sitä kautta kirkosta tulisi taas iskukykyisempi ja se saisi uskottavuuttaan takaisin, ehdotti puolestaan seurakuntien rakennemuutoshankkeen projektipäällikkö Erkki Saarinen alustuksessaan Oulun hiippakunnan neuvottelupäivillä.

Rakennemuutoksen ohjausryhmän loppuraportti esittelee uuden seurakuntarakenteen pohjaksi kolme vaihtoehtoa: kuntarakenteisiin perustuvan mallin, rovastikuntamallin ja hiippakuntamallin, ja päätyy suosittelemaan rovastikuntamallia. Marraskuun kirkolliskokous käsittelee seurakuntien ja hiippakuntien kannanottoja malleista.

Päätöstä tulevasta odotetaan aikaisintaan 2013 syksyllä. Optimistinen arvio on kuitenkin vasta vuoden 2015 alusta. Seurakuntayhtymämalli olisi nopein toteuttaa, arvioi Tampereen seurakuntien hallintojohtaja Matti Ilveskoski

Tampereella vaikeutena epävarmuus rakenteista 

Tampereen seurakuntarakenteista tehdyt valitukset jarruttavat myös talouspäätöksiä. Kehyksiä ja säästötavoitteita ensi vuodelle voidaan jo pohtia, mutta ennen yksikkökohtaisia päätöksiä odotetaan valituskierroksen lopullisia tuloksia.

– Epävarma tilanne vaikeuttaa talouden ajattelua. Talousarvio-ohjeissa lähdetään nyt siitä, että suunnitelmat tehdään vanhojen rakenteiden pohjalta, vahvistaa Ilveskoski.

– Taloudessa on vedettävä tiukkaa linjaa, mutta paniikkiin ei ole syytä.

Toimintoja yhdistelemällä on laskettu saavutettavan noin 1,5 miljoonan euron säästöt vuodessa. Uusittujenkin rakenteiden vaikutus riippuu siitä, miten hyvin niitä pystytään hyödyntämään. Säästöjä on ajateltu löytyvän henkilöstö- ja kiinteistökuluista. Myös tulopohjaa yritetään laajentaa ja johtamista tiivistää.

Tampereen seurakunnilla uusia avauksia on etsitty niin nuorisotyössä ja nuorten aikuisten Uuden Verson toiminnassa kuin kärkihakkeissakin. Tukea kirkon jäsenyydelle haetaan yhteisöllisyyden tunteesta ja voimistuvasta vapaaehtoisuudesta. Samalla vapaaehtoiset tukevat työntekijöiden työtä.

– Teemme hyvää työtä tamperelaisten keskuudessa. Siinä totisesti on työsarkaa, sanoo tuomiorovasti Olli Hallikainen.

Toimintaan sijoittaminen ei Ilveskosken mukaan kuitenkaan toistaiseksi ole näkynyt kirkosta eroamisessa siinä määrin kuin vielä vuosituhannen alussa uskottiin.

Muutoskoordinaattori Antti Sipola peräänkuuluttaa miettimään toiminnan suuntaa. Kärkihankkeisiin kuuluvat Hääyö ja kastekokonaisuus sekä Pienelle Parasta ovat jo osa sitä. Onnistumisista kannattaa ottaa mallia.

Ylimääräinen eläkerahastomaksu tiukentaa lisää

Lisää harmaita hiuksia tuottaa evankelisluterilaisen kirkon ylimääräinen eläkerahastomaksu. Ensi vuoden alussa seurakuntien kirkollisverotuloista osa kerätään turvaamaan kirkon työntekijöille riittävä eläke.

Tavoitteena on kerätä kymmenen miljoonaa euroa vuodessa seuraavien kymmenen vuoden ajan.

Eläkerahastomaksun ensi vuoden osuuden kirkollisverotuloista päättää syksyn kirkolliskokous. Osuudeksi on ennakoitu 1,2 prosenttia, mikä tarkoittaisi Tampereella vajaat 400 000 euroa.

– Ongelmamme ei ole se, ettei ole kerätty riittävän suuria eläkemaksuja. Päinvastoin. Kirkon eläkelaitoksen perimä työnantajan eläkemaksu on koko ajan ollut huomattavan korkea. Ongelma sen sijaan on se, että kirkossa aloitettiin eläkerahastointi liian myöhään, vasta vuonna 1991, kertoo Kirkon keskusrahaston johtaja, kirkkoneuvos Leena Rantanen.

Tähän asti eläkerahat on kerätty siten, että seurakunnat ovat maksaneet tietyn prosentin palkoistaan eläkerahastoon. Aiemmin kirkolliskokous oli hylännyt rahastointia koskevan esityksen. 

Eläkerahaston koko on nyt noin miljardi euroa. Rahasto on onneksi tuottanut hyvin, sanoo Rantanen.

Myös hallintojohtaja Matti Ilveskoski kuuluu eläkerahaston johtokuntaan.

Eroaminen painottuu nuoriin aikuisiin

Jäsenmäärän vähenemisestä aihetuva kirkollisverotulojen laskeminen ei vielä näy verotilityksissä, taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander kirkkohallituksesta kertoo.

– Tämä johtuu ennen muuta siitä, että suuri osa eroajista oli nuoria ja sellaisia, jotka eivät vielä ole ansiotyössä, joten he eivät vielä edes ole ansainneet verotettavaa tuloa.

Vaikka jäsenmäärän väheneminen pysähtyisi, tulopohja siis pienenisi, koska työllistyttyään jo eronneet olisivat muuten tuoneet kirkolle tuloja ja maksaneet myöhemmin eläkkeistään veroa.

Toinen syy on Peranderin mukaan siinä, että verotilitysjärjestelmä perustuu jako-osuuksiin, jotka lasketaan viimeksi valmistuneen verotuksen perusteella, joten tilitys tapahtuu aina kaksi vuotta vanhojen tietojen perusteella.
– Tämä on tiedossa, ja se otetaan ennusteissa huomioon.

Vuoden 2011 talouden tilastot seurakunnista tuli jättää Kirkkohallitukselle 15. huhtikuuta mennessä. Tilastoja on määräaikaan mennessä saatu noin 75 prosentilta, Perander kertoo.

– Vielä emme ole ehtineet analysoimaan kokonaiskirkon tilannetta. Mutta jotakin yleistä voidaan toki jo sanoa. Kirkollisveron tilitykset kasvoivat keskimäärin 1,7 prosenttia. Hajonta tosin oli suuri miinus 16 prosentista aina plus 21,6 prosenttiin.

Yhteisöveron tuotto kasvoi enemmän, 18,2 prosenttia, mutta siinä hajonta seurakuntien välillä oli vielä suurempi: -22,6 prosentista +21,1 prosenttiin.

– Kokonaisuutena verotulot kasvoivat 3,7 prosenttia. Tämä johti siihen, että vuosikatteiden määrät kasvoivat ja useiden seurakuntien talouden tilanne koheni vuonna 2011 vuoteen 2010 verrattuna. Alijäämäisten seurakuntien lukumäärä väheni vuodesta 2010.

Työväki vähenee koko maassa

– Talous kohenee kestävästi vain kiinteistö- ja henkilöstömenoja pysyvästi vähentämällä. Tosin nämä ratkaisut ovat myös vaikeimpia viedä päätettäväksi, Perander huomauttaa.

Tampereen seurakunnilla henkilöstökuluihin hupenee jo noin 76 prosenttia yhtymän verotuloista ja ne ovat liki 60 prosenttia kuluista.

Seurakuntastrategiaan on kirjattu sadan henkilötyövuoden vähennys vuoteen 2015 mennessä. Muutaman kymmenen hengen vähennys on toistaiseksi kohdistunut eniten tukipalveluihin.

– Väen vähentäminen ei ole itsetarkoitus, mutta taloustilanteen takia enää ei pystytä tekemään kaikkea sitä, mitä ennen on tehty, Ilveskoski sanoo.

Strategiassa puhutaan myös prosessiorganisaatiosta.

– Samat hommat hoituvat helpommin ison porukan kesken. Esimerkiksi sairaustapauksissa ei heti tarvita ulkopuolista sijaista.

Eläköitymisiä hyödyntämällä vältytään irtisanomisilta sellaisissa seurakuntatalouksissa, jossa talous on kroonisesti alijäämäinen.

Tampereen vähennykset toteutetaan ilman irtisanomisia. mutta vuosina 2014–2015 eläkkeelle siirtynee hallintopäällikkö Matti Järventien mukaan nykyistä useampi.

Kirkollisveronkorotuksiltakaan ei tulla Peranderin mukaan välttymään. Seurakuntatalouksia eli itsenäisiä seurakuntia tai yhtymiä on tänä vuonna 311. Niistä kirkollisveroprosenttia nostettiin täksi vuodeksi 37 seurakuntataloudessa.

Yksi seurakunta, Konnevesi, laski kirkollisveroprosenttia, ja samalla korkeimman kirkollisveroprosentin, 2,00:n, seurakuntien määrä laski yhdellä.

Rahaa nielevät myös seurakuntien omistamien rakennusten nykyisen kunnon ylläpito sekä käyttökulut.

Tampereen seurakuntien säästökeinoihin kuuluu lähellä nykyisiä seurakuntarajoja sijaitsevien toimitilojen käytön yhdistely. Esimerkiksi Atalan seurakuntakoti Aitolahden seurakunnassa on lähellä Linnainmaan seurakuntakeskusta Messukylässä.

Kukkolan leirikeskuksen myynti on meneillään ja Lukonmäen seurakuntakoti vuokrattu ulos. Seuraavien kolmen vuoden aikana ehdotetaan myytäväksi tai vuokrattavaksi muitakin kohteita.

Luopumisesta saadaan varoja muiden tilojen korjaukseen, ja niiden käyttö saattaa muuttua. Kiinteistökuluja karsittaessa tiloista ei välttämättä luovuttaisi, vaan annettaisiin vuokralle. Mahdollista on myös myydä kiinteistö ja jatkaa toimintaa vuokralaisena osassa kiinteistöä.

Vuoreksen kirkko on yhä mukana kaavailuissa, mutta rakentamisen ajankohdasta ei ole tietoa. Toiminta Vuoreksessa aloitetaankin vuokratiloissa.

Asta Kettunen

Tietoa kirkon taloudesta

Kirkon rakennemuutoksen verkkosivut

Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »