Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä

28.09.2011

puutarhapva_24.jpg

Seurakuntapuutarhurien opintopäivät pidettiin Tampereella yli 20 vuoden tauon jälkeen.  Ohjelmaan kuului tutustuminen Kalevankankaaseen.
Kuva: Rami Marjamäki

Seurakuntien taloustilanne on tiukentunut kirkosta eroamisten myötä, ja menot ovat viime vuosina ylittäneet tulot yhä useammassa seurakunnassa. Samaan aikaan niillä pysyy yhteiskunnallisia velvoitteita esimerkiksi hautauksessa.

Yhteisövero-osuus ei ole täysin riittänyt hautauskustannuksiin, vaan tehtäviä on jouduttu rahoittamaan osin kirkollisverotuloilla. Kirkkohallitus on esittänyt, että 20–25 prosenttia kuluista saataisiin maksuista.  Kirkkohallituksen keväisen päätöksen mukaan maksujen lähtökohtana on seurakunnalle koituvat hautasijan luovuttamisesta ja hautaamiseen liittyvistä palveluista aiheutuvat todelliset kustannukset.

Nyt seurakunnat kattavat maksuilla keskimäärin vain 14 prosenttia hautauskustannuksista. Kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo ihmettelee, miten seurakunnilla on varaa tähän.

– Hautaustoimen tehtävät tulisi kattaa yhteisöverotuloilla ja maksuilla siten, että kirkollisveroa ei tarvitsisi käyttää hautaustoimeen.

– Eräät seurakunnat toimivatkin jo näin, eivätkä heidän maksunsa ole herättäneet suurta kummastusta. Hautaustoimen osuus seurakuntien toiminnan kokonaiskustannuksista on vain hieman yli 10 prosenttia.

Palo ei usko, että toiminnassa on saavutettavissa suuria säästöjä.
– Palvelutaso on säilytettävä. Ideoihin toiminnan laajentamisesta taas sisältyy kaikkeen yrittämiseen liittyvä riski.

Hautausmaiden ylläpito ei vielä ole maanlaajuisesti kovin hankalassa tilanteessa, mutta siinä on eroja. Tampereella verotulot vielä riittävät, mutta taloustilanne heikkenee täälläkin.

– Väen vähentämisen ja säästöjen täytyy toki hautaustoimessa olla samassa rintamassa muun seurakuntien toiminnan kanssa, Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen arvioi. 

Suurin osa siunataan kristillisesti

Seurakuntien tehtäväksi on määrätty myös kirkkoon kuulumattomien hautaaminen. Kirkollisverolla kustannetaan nyt osa näistäkin hautauksista.

Vaasan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Pekka Mäkinen huomauttaa, että osa pienistä seurakunnista saattaa vainajat hautaan maksutta, pitää kirkollisveronsa alhaalla ja hakee avustuksia hautauskuluihin.

– Kirkollisvero on alhainen pienissä seurakunnissa. Olen sitä mieltä, että hinnat pitäisi saada kohdalleen, hän sanoo.

Ruumiinsiunaus liittää hautaanpanon seurakuntatyöhön. Mäkisen mielipide on, että hautaustoimi pitäisi taloudellisesti saada erilleen hengellisestä työstä ja periä hautausveroa Ruotsin mallin mukaan.

Vapaa-ajattelijain liitto esittää kirkollisveron poistamista, hautaamisen siirtämistä yhteiskunnalle ja yhteisövero-osuuden poistamista seurakunnilta. Kirkot voisivat sen mielestä periä jäsenmaksua.

Kunnat eivät ole innostuneet uusien palvelujen hoitamisesta, mutta jos seurakuntalaisten määrä kutistuu pieneksi, on hautaaminen pakko rahoittaa muilla keinoin.

– Suomi ei ole niin maallistunut yhteiskunta, että hautaamista seurakuntien tehtävänä tulisi muuttaa. Vainajista 97 prosenttia haudataan evankelis-luterilaisten seurakuntien hautausmaille. Näistä 97 prosenttia siunataan hautaan kristillisesti, Palo sanoo. 

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura otti tammikuussa Hautausmaahallinnon neuvottelupäivillä kantaa aiheeseen kannattaen vaihtoehtoa, jonka mukaan valtio korvaisi täysimääräisesti kirkolle aiheutuneet kulut sen hoitamista yhteiskunnallista velvoitteista. Hän totesi tämän olevan yksinkertaisin ja todennäköisesti myös kustannustehokkain ongelmanratkaisu.

Mistä tuloja?

Kasvihuoneita ajetaan alas Tampereen lisäksi muuallakin maassa niiden kunnon rapistuessa. Hautojen kaivamista teetetään jo ulkopuolisilla.

– Laadun täytyy säilyä, vaikka urakoitsijat vaihtuvat. Myös hengellisyys pitää huomioida, Mäkinen sanoo.

Messukylän seurakunnassa on suunniteltu hautausmaan vessojen kunnostamista talkoilla. Kirkkoherra Jari Nurmi huomio käytännön talkootyön olevan arvokasta.

Turussa on puhuttanut krematoriolämmön hyötykäyttö. Vaasassa talteenottoa selvitettiin uunia uusittaessa, mutta hyöty arvioitiin pieneksi kustannuksiin verrattuna. Mäkisen mielestä pitäisi keskustella myös lämmön hyödyntämiseen suhtautumisesta.

Lehtonen muistuttaa tuhkaamisenkin tuovan kuluja. Vanhoja arkkuhautoja käytetään uurnapaikkoina etenkin Kalevankankaalla. Yhteen perinteiseen arkkuhautaan mahtuu monta uurnaa.
– Muistolehtohautaus on lisääntynyt kovasti, hän lisää.

Uusi krematoriouuni on suunnitelmissa Vatialaan. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää noin kolmen miljoonan euron sijoituksesta talousarvion yhteydessä, ja tuhkaamaan on tarkoitus päästä vuonna 2013.

Nyt vain pieni osa tamperelaisvainajista pystytään tuhkaamaan omassa kunnassa, jatkossa tila riittäisi koko Pirkanmaalle.

Koko maan vainajista tuhkataan nyt kolmannes, Tampereella jo kolme neljästä. Lehtonen arvioi osuuden voivan Tampereellakin kasvaa vielä hieman. Osa haluaa silti yhä perinteisen arkkuhautauksen.

Palo huomauttaa krematorioiden ylläpidon tulevan kalliimmaksi, jos suodatustekniikan vaatimukset kiristyvät. Hän ihmettelee investointien jäävän krematoriota ylläpitävän seurakunnan maksettaviksi, vaikka laitos palvelee lähikuntiakin.

Myös virkistystä ja kulttuuria

Lehtonen muistuttaa hautausmailla olevan myös virkistys- ja kulttuuriarvoa. Pirkanmaan maakuntamuseo kartoittaa nyt Pyynikin kirkkopuiston kuntoa. Entinen hautausmaa oli käytössä noin sata vuotta.

Mäkinen kehottaa seurakuntia huolehtimaan siitä, että kaikki hautausmaat ovat kunnolla käytössä. Muistomerkeissä ja merkkihenkilöiden hautapaikoissakin on oltava varovainen: eriarvoisuus ei saa korostua.

Vaasassa on kesän 2011 aikana seurattu hautojen hoidon tasoa. Huomautuksen jälkeen omaisilla on vuosi aikaa kunnostaa hauta.

Hautojen hoitoa seurataan Vaasassa noin viiden vuoden välein, ja silloin yleensä noin 200–300 hautaa todetaan riittämättömästi hoidetuksi.

juice_pieni_0411.jpgHautojen hoitoon on syntynyt omia käytäntöjä. Esimerkiksi Tampereella on ainaishoitosopimuksia, joista vanhimmat periytyvät vuodelta 1839. Ne on tarkoitus lakkauttaa vuosikymmenen loppuun mennessä.

Hauta myös koetaan omistetuksi, mistä syntyy kiistoja. Mäkisen mielestä näistä pitäisikin olla yhtenäinen käytäntö koko maassa.
– Olisi tärkeää määritellä lailla, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia hautojen hoitoon liittyy, Mäkinen sanoo.

Asta Kettunen

Juice Leskinen täytti ehdon, jonka mukaan Kalevankankaalle haudattavan tulee olla ollut 40 vuotta Tampereen seurakuntien jäsen.
Kuva: Hannu Jukola
 

Lue lisää
Hautaustoimen maksuista


Seurakuntien taloustilanne heikkeni

Seurakunnat saavat pääosan tuloistaan kirkollisverona ja osuutena yhteisöveron tuotosta.  Seurakuntien yhteiskunnallisia tehtäviä ovat etenkin hautaustoimi, kirkonkirjojen pito ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten kunnossapito.

Näiden hoitamiseen seurakunnat käyttivät esimerkiksi vuonna 2008 yhteensä 140 miljoonaa euroa.  Samaan aikaan ne saivat osuutta yhteisöveron tuotosta 122 miljoonaa euroa.

Seurakuntien talouden tila heikkeni vuonna 2010 edelliseen vuoteen verrattuna. Seurakuntatalouksista 37 prosentilla eli 121:llä oli negatiivinen vuosikate. Heikot seurakuntataloudet heikkenivät edelleen.

Seurakunnille tilitettiin kirkollisverotuloja viime vuonna yhteensä 842 miljoonaa euroa.

Kahdessa kolmasosasta seurakuntia kirkollisverotulo aleni. Seurakuntien tuloista verotulojen osuus on noin neljä viidesosaa.

Seurakuntien osuus yhteisöveron tuotosta oli viime vuonna 112 miljoonaa euroa. Yhteisöverotilitykset eivät kuitenkaan yltäneet vuoden 2008 tasoille. Toimintakulut olivat 1019 miljoonaa euroa, josta hautaustoimi vei 109 miljoonaa euroa (luku ei sisällä hautaan siunaamista) .

Hautaustoimeen liittyvät investoinnit olivat 27 miljoonaa euroa. Kulttuurihistoriallisin perustein korjattiin lähinnä kirkkoja.

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »