Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa

21.11.2012

tre_hiippakunta2.pngValtakunnallista seurakuntarakennetta muokataan yhtymiin perustuvan mallin pohjalta, päätti Turussa kokoontunut kirkkovaltuusto.

– Kirkon seurakuntarakenteen kokonaisuudistus on odotettu hanke. Sekä seurakuntien toiminnallisista että taloudellisista tarpeista lähtien on ollut sitä kohtaan odotuksia. On ollut hyvä nähdä, että hanke on koettu rakentavana ja että se etenee.

Näin sanoo hiippakuntavaltuutettu ja Tampereen seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kalle Mäki.

Tampereen hiippakunnan alue on laaja.
Jakautumisesta rovastikuntiin voidaan
uuden mallin mukaan luopua.

Seurakunnallisen mallin kannalla on kolme neljästä kirkkohallituksen kyselyyn vastanneesta seurakunnasta ja palautteen antajasta. Kirkolliskokouksen enemmistönkin kannattama Uusi seurakuntayhtymä 2015 -ehdotus pitää seurakuntia toiminnan perusyhteisöinä. Yhtymän tehtävänä olisi hoitaa taloutta, hallintoa, kiinteistö- ja hautaustointa, viestintää ja henkilöstöä.

Yhtymämallin kannalla on myös Tampereen hiippakunnan hiippakuntavaltuuston jäsen Tapio Nieminen Lahdesta.

Alueseurakuntien avulla siinä hänen mielestään säilytetään kosketus seurakuntalaisiin. Ehkä seurakuntayhtymän sisällä voisi kuulua muuhun seurakuntaan kuin siihen, jonka alueella asuu.

– Sen ohella pitää ottaa huomioon kirkon sisäisten herätysliikkeiden toimintamahdollisuudet, ja niiden pitäminen kansankirkon sisäpuolella.

Kirkkohallituksen rakennemuutostyöryhmän jäsen Riitta Alaja Tampereelta kiittelee mallia siitä, että se mahdollistaa seurakunnan pysymisen osana paikallista kulttuuria.

– Nykyiselläkin mallilla on toki puolensa. Olennaista on, että kirkko tekee ratkaisunsa omista lähtökohdistaan käsin, painottaa kirkolliskokousedustaja ja Pirkkalan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.

– Uusi seurakuntayhtymä 2015 -malli on yhdistelmä rovastikuntamallista ja seurakuntayhtymämallista, joten kyllä siinä on seurakuntia kuultu. Itse olisin toivonut, että hiippakuntamallia olisi kehitelty vielä pidemmälle, mutta ei tämä Uusi seurakuntayhtymä -malli huono ole.

Puheenvuorossaan hän pohti seurakuntien kokoerojen merkitystä uusissa seurakuntayhtymissä ja kyseli talouslukujen perään.

– Rahastahan tässä uudessa mallissa ei ole juurikaan todettu mitään. On vain ilmoitettu, että tavoitteena ovat itse itsensä kannattavat seurakuntayhtymät.

Monet kirkolliskokousedustajat toivoivat hallinnon keventämistä. Puheissa näkyi pelko seurakuntien tukehtumisesta hallinnointiin sanajulistuksen kustannuksella.

– Tällä hetkellä on kieltämättä olemassa se vaara, että rakenneratkaisut painavat liikaa ja vaikuttavat toimintaan. Senkin vuoksi toivoisin, että rakenneratkaisut eivät jäisi roikkumaan liian pitkäksi aikaa. Se ei ole kenenkään etu, Silfverhuth toivoo.

Määrääkö talous?

Uuden mallin tavoitteissa puhutaan seurakuntien elämän ja kirkon olemuksen palvelemisesta. Rakenteiden muuttamiseen patistavat kuitenkin myös talouden ja toimintojen turvaaminen, uskonnollisuuden muuttuminen ja jäsenistön jakautuminen. Niukkuus uhkaa jo nyt pienten seurakuntien toimintaa.

Talous ei voi olla eikä saa olla ainoa tekijä, jonka pohjalta rakenne tulee ratkaista, sanoo Tampereen hiippakuntaa hallinnollisesti sopivan kokoisena pitävä Timo Koivula Tampereelta.

– Lähtökohtana tulee olla toimiva kirkko. Jos seurakuntien määrää muutellaan seurakuntayhtymän sisällä, niin jotkut saattavat tuntea menettäneensä rakkaan seurakuntansa. Tämä voi jopa johtaa kirkosta eroamisiin, jonka seurauksena talous on jälleen huonommassa jamassa.

Samaa sanoo myös Silfverhuth: talous on tärkeä tekijä, mutta olennaista on seurakunnan pysyminen hengellisenä ja toiminnallisena lähiyhteisönä. On tärkeää, että kirkot, kokoontumispaikat ja työntekijät ovat tuttuja.

Monet kuitenkin huomauttavat, että talouden pysyminen kunnossa on pohja toiminnalle.

Kirkolliskokouksen puheenvuoroissa esitettiin tarkennuksia yksityiskohtiin ja käytännön toteutukseen. Esimerkiksi vaalitapa ja esittelijän esteellisyys askarruttivat.

Heikki Toivio käytti puheenvuoron, jossa hän painotti uuteen malliin liittyviä haasteita:

– Täytyy miettiä tarkoin yksittäiset hyvin toimeen tulevat seurakunnat. Miten niiden toiminta turvataan? Voisiko yksittäisiä seurakuntia jäädä olemaan tai tehdä joitain erityisjärjestelyjä?

Osa valtakunnallista mallia pohtineista on sitä mieltä, että seurakunta- ja kuntarajat tulisi erottaa toisistaan. Rissanen ei sitä kannata:

– Hallinnollisesti ja verotusoikeudellisesti seurakuntarajoilla on merkitystä ja toistaiseksi tästä syytä niiden on hyvä seurailla kuntarakennetta.

– Suurien kaupunkien yhtymissä tai jossakin niistä tulee vähintäänkin kokeilla henkilöseurakuntamallia. Tosiasiassa sellaisia jo on muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä – eräänlaisia kyseisen mallin muunnoksia.

Esillä ollut rovastikuntamalli on lähellä yhtymiin perustuvaa mallia.

Hiippakuntiin perustuvan mallin lobbaussivustolla hiippakuntamalli.fi sen kannattajiksi on tunnustautunut kolmattakymmentä nimeä. Malli mahdollistaisi muuttamisen kunnasta toiseen hiippakunnan sisällä seurakuntaa muuttamatta. Kannattajista suurin osa löytyy Tampereen hiippakunnasta.

Työvoiman käyttö?

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo on ottanut facebook-sivullaankin kantaa työntekijöiden käyttöön yhtymämallissa.

– Seurakuntayhtymämalli on mietinnön mukaan kevyempi kuin nykyinen seurakuntayhtymä. Se kuitenkin merkitsee talouden tekemistä yhteiseksi, ja tiettyjen toimintojen yhteisyyttä.

– Työntekijät ovat mallissa kaikki seurakuntayhtymän työntekijöitä. On mahdollista, että yhtymille siirretään yhteisiksi seurakuntien hengellisiä työmuotoja tavalla, jota Tampereella tekeillä olevassa uudistuksessa yritetään nyt erilaisten ongelmien vuoksi purkaa takaisin seurakuntiin päin.

– Yhteisten työmuotojen johtajaksi ehdotuksessa nimetään uudenlainen "lääninrovasti", joka olisi joko sivutoiminen tai päätoiminen tehtävä sen mukaan, onko kyseessä pieni vai suuri yhtymä. Hänen ei sanota oleva kirkkoherrojen esimies, mutta hänellä kuitenkin on yhtymän seurakuntiin nähden valvontavelvollisuus yhteisten tehtävien johtamisen lisäksi. Ei ole aivan selvää, mikä tämä virka on suhteessa kirkkoherroihin ja piispaan.

– Kriittinen kohta on, miten akselilla piispa – lääninrovasti – kirkkoherra ratkaistaan hengellisen ja maallisen johtajuuden osa-alueet, Alaja sanoo.

Rissanen pitää tärkeänä työvoiman joustavaa käyttöä:
– Kaupungit elävät ja väestön ikärakenne muuttuu kaupunginosittain. Tässä kehityksessä pitäisi huomioida myös virkojen määrä suhteessa alueensa väestöön tai sitten niiden liikuteltavuus tarpeen mukaan.

– Mielestäni hallinto (talous-, kiinteistö- ja tukipalveluyksiköt) voivat olla isommissa kokonaisuuksissa, mutta toiminta pienemmissä.

Toivio pitää yhtymämallia hyvänä johtajuuden kannalta:

– Siihen voisi liittää jotain ehdotetun rovastikuntamallin puolia ja ottaa parhaat palat nykyisestä yhtymämallista. Lopuksi jää kysymys: keveneekö hallinto oikeasti?

– Mallin valinta vaikuttaa jotenkin seurakuntalaisen elämään, se on selvä. Asia on hankala ratkaista varsinkin kirkon yleensäkin hitaan ja raskaan byrokratian vuoksi. Kyllä käytännön toiminnan turvaaminen on kokonaisuudessa se tärkein asia. Ihmisläheisyys ja ja yksilön huomioiminen on viime kädessä kiinni tavasta, jolla seurakuntatyötä tehdään.

Vaikutukset Tampereella?

Tampereen seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto piti yhtymämallia toteuttamiskelpoisena. Rovastikuntamallia moitittiin johtamistavaltaan epädemokraattiseksi ja hiippakuntamallia päätöksenteon viemisestä kauas seurakunnista.

Suurten kaupunkien kokemuksia suunnittelussa on syytä lausunnon mukaan käyttää hyödyksi. Toimivia seurakuntayhtymiä ei kannata purkaa.

Tampereen seurakuntarakenteen muutoksista tehdystä valituksesta odotetaan hallinto-oikeuden päätöstä ensi vuoden puolella.

– Ilman muuta valtakunnallisella päätöksellä on vaikutusta Tampereen rakenteeseen, painottaa Silfverhuth.

– Tampereen tilanteeseen en osaa niin ottaa kantaa, mutta toki toivoisi, että mikä malli tahansa sitten tuleekin kirkon viralliseksi malliksi, niin Tampere seuraisi tätä mallia, arvioi Jari Rissanen Launeen seurakunnasta.

– Isoissa kaupungeissa seurakuntarajoilla ei ole niin isoa merkitystä kuin maaseudulla. Itse esimerkiksi menemme perheen kanssa helpommin niihin tilaisuuksiin kaupungin sisällä, jotka ovat suunnattuja pienten lasten perheille. Järjestävällä seurakunnalla ei ole niin suurta merkitystä.

Kirkolliskokous lähetti rakenne-ehdotuksen hallintovaliokuntaan, jolle peruste- ja tulevaisuusvaliokunnat antavat lausuntonsa. Niitä käsitellään alustavan aikataulun mukaan ensi toukokuussa.

Asta Kettunen

ryhmakuva-hpkvaltuusto2012_netti.jpg

Hiippakuntavaltuusto tukee kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Mikä olisi sen rooli uudessa hallintomallissa? Jatkossa yhtymään kuuluvat seurakunnat voivat kuulua myös eri hiippakuntiin. Kuvassa suurin osa Tampereen hiippakuntavaltuuston 2012–2016 jäsenistä sekä piispa Matti Repo.
Kuva: Hannu Jukola


Kysymyksiä ja vastauksia seurakuntarakenteiden uudistuksesta

Kantaa ottaa joukko Tampereen hiippakunnan kirkolliskokousedustajia ja hiippakuntavaltuuston jäseniä.

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »