Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Kirkko ei unohda köyhiä

09.11.2011

Kaikki eivät ole tasavertaisia tämän päivän Suomessa. Massaköyhyydestä on tullut tosiasia 1990-luvun alun laman jälkeen. Kirkko tekee voitavansa auttaakseen vähäosaisia.

 koyhyys.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Messukylän seurakuntakodissa kokoonnutaan torstaisin ystävyysaterialle. Pieni hartaushetki on juuri pidetty ja Katariina Taipale on ryhtynyt annostelemaan herkullista kaalilaatikkoa. Kuva: Hannu Jukola

 

Kirkko tekee sosiaalista, henkistä ja hengellistä työtä kaikilla tasoillaan. Eduskuntavaalien edellä arkkipiispa Kari Mäkinen kokosi arvovaltaisen tiimin pohtimaan keinoja köyhyyden lievittämiseksi.

Seurakuntien työntekijät kulkevat vähävaraisten rinnalla monin tavoin. He jakavat ruoka-apua ja vaatteita sekä kuuntelevat ihmisten hätää.

Auttaminen ei rajoitu työntekijöiden toimiin. Jokainen seurakuntalainen voi jakaa lähimmäisenrakkautta. Hän voi lahjoittaa rahaa, vaatetta tai tavaraa. On myös mahdollisuus liittyä Suurella sydämellä -verkoston vapaaehtoistyöntekijöihin.

Ja ellei muuta voi, on esirukous aina mahdollista.

 

Ihminen tarvitsee

kokonaisvaltaista apua

 

– Köyhyys ja sen tuomat ongelmat näkyvät konkreettisina diakoniatyöntekijöiden arjessa, sanoo Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän diakoniakeskuksen diakoniasihteeri Katariina Mylläri.

– Köyhyys ei rajoitu rahapulaan. Taloudellinen ongelma tuo mukanaan myös muita huolia, kuten terveyden heikkenemisen, kertoo Mylläri havainnoistaan.

– Vähävarainen ei mene ajoissa lääkäriin, koska siihenkin tarvitaan rahaa. Köyhyys ja sairaus kulkevat käsi kädessä. Ravitsemuksen puute tuntuu terveyden vajavuutena.

Mylläri toteaa, että ihmiset tarvitsevat avukseen muutakin kuin ruokaa. Seurakunnat ovat luoneet matalan kynnyksen toimintoja, jotka tarjoavat myös henkistä tukea. Esimerkkeinä Mylläri mainitsee Harjun seurakunnan Silmukan ja Hervannan Kantapöydän.

– Ei tarvitse olla hengellisesti vahva osallistuakseen tämänkaltaiseen toimintaan. Niihin saa tulla myös kyselemään.

– Vähävaraisuus on stressaavaa. Siihen tarvitaan myös henkistä ja hengellistä apua, pohtii Mylläri.

 

Diakonia muutti

kaupungin katukuvan

 

On ihmisiä, jotka ovat menettäneet kaiken. Monet heistä ovat alkaneet lääkitä hätäänsä alkoholilla.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta siitä, kun diakoniakeskus perusti Pellavatehtaankadulle Mustan Lampaan palvelemaan yhteiskunnan äärimmäisellä laidalla eläviä lähimmäisiä.

Katariina Mylläri kertoo muuttaneensa 26 vuotta sitten Helsingistä Tampereelle. Häntä ihmetytti, että Tampereen kaduilta puuttuivat ”rähjäiset” ihmiset, joita näki Helsingissä.

– Sitten sain tietää, että täällä on päiväkeskus Musta Lammas, jossa saa kylpeä, pukeutua puhtaisiin vaatteisiin ja syödä, kuvaa Mylläri kaupunkien eroa. Hän esittääkin kiitoksen kaikille, jotka ovat lahjoittaneet tarpeeseen vaatteita, jalkineita ja pyyhkeitä.

Lampaaseen on muodostunut tervehdyttävä yhteisöllisyys, joka tukee myös päihteistä vapautumista.

On siis olemassa monenlaisia köyhiä. Raittiita siinä missä juoppojakin. Jotkut ovat lamaantuneet, mutta muutamat kamppailevat säilyttääkseen henkisen vireytensä. Yhteisenä piirteenä kaikille on se, että heiltä puuttuu riittävä toimeentulo.

Tilastot ennustavat köyhyyden kasvua. Herää kysymys, miten pitkälle kirkon rahkeet riittävät köyhien auttamisessa.

– Kirkko lakkaa olemasta kirkko, jos se unohtaa köyhät, vastaa Katariina Mylläri yksiselitteisesti.

 

Mikä teki köyhyydestä

mahdollisen?

 

Eriarvoisuus tuntuu asettuneen taloksi hyvinvointivaltiona pidettyyn Suomeen. Tampereen seurakuntien yhteiskunnallisen työn johtaja ja vs. diakoniajohtaja Ilkka Hjerppe seuraa työnsä puolesta sosiaali- ja talouspoliittisia ilmiöitä. Hän sanoo, että köyhyyden teki mahdolliseksi hyväosaisten suorittama arvovalinta.

– Meillä hyväksyttiin eriarvoisuus, Hjerppe toteaa.

– Vahva yksilökulttuurin nousu on ollut trendi 80-luvulta lähtien. Talouden ja markkinoiden kilpailu alkoi hallita. Markkinalakien mukaan rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, kuvaa Hjerppe tapahtunutta.

Puhe kääntyy vastikkeelliseen sosiaaliturvaan, johon meillä on lisääntyvässä määrin siirrytty. Kirkonmiehellä on asiaan selkeä kanta:

– Kristillinen etiikka lähtee siitä, että työmies on palkkansa ansainnut. Työn tarkoitus on jakaa Jumalan ja luomakunnan hyvyyttä.

– Sosiaaliturvan pitää olla lähimmäisyyden toteuttamista. Se ei ole palkkaa eikä saa olla ansioista riippuvaista. Yhteiskunnan tulee huolehtia niistä, jotka eivät voi syystä tai toisesta ansaita toimeentuloaan, linjoittaa Ilkka Hjerppe.

– Palkkaa saadaan työstä ja se ansaitaan. Työvoimapoliittisten toimenpiteiden päämääränä tulisi olla ihmisten auttaminen palkkatyöhön.

– Jos ihmiselle ei löydy työtä, on yhteiskunnan huolehdittava hänen toimeentulostaan ja oikeudestaan olla osallinen yhteiskunnassa.

 

Onko kirkko

kolkutellut kylliksi?

Ilkka Hjerppe uskoo, että kirkko on yrittänyt tehdä parhaansa ja pyrkinyt kolkuttelemaan päättäjien omaatuntoa. Hän mainitsee esimerkkinä piispojen laatiman kannanoton Kohti yhteistä hyvää.

– Kirkko on tehnyt voitavansa. Ongelma on vain siinä, missä määrin sitä kuunnellaan, Hjerppe pahoittelee.

– Köyhyyden kysymys ei tunnu kiinnostavan mediaa.

Köyhät ovat ainoa intressiryhmä, jota ei kuulla laadittaessa heitä koskevia lakeja. Köyhillä ei ole riittävästi voimia ja yhteisyyttä etujärjestön luomiseksi.

Ilkka Hjerppe lämpenee ajatukselle, että kirkko voisi ottaa tehtäväkseen edustaa  köyhien ääntä lainsäätäjien edessä.

– Pappien ja köyhien yhteinen marssi voisi olla tervehdyttävä mielenilmaus, visioi Hjerppe tietä ulos nykyisestä lamaannuksesta.

 

Ihminen tarvitsee

toisen ihmisen

 

Kenttätasolla toimivat diakoniatyöntekijät tuntevat köyhyyden kirjon paremmin kuin kukaan. Miten köyhyys näkyy Messukylän seurakunnan diakonissan Virpi Pohjasen työssä?

– Köyhyys on joka päivä lähellä diakoniaa. Voi sanoa, että se elää meidän keskellämme, vastaa Virpi Pohjanen.

– Köyhiä löytyy kaikista ikäluokista, myös lapsista. He saattavat olla yhtä hyvin akateemisesti koulutettuja kuin peruskoulun käyneitäkin.

– Köyhyys on sitä, ettei ole rahaa välttämättömään, ei edes ruokaan.

– Mutta köyhyys on muutakin kuin aineellista puutetta.

– Se on myös sitä, että ihminen on menettänyt mahdollisuuden osallistua ihmisten yhteisöön. Köyhyys heijastuu henkiseen olemiseen ja sulkee kulttuurin elämästä, tarkentaa Pohjanen.

– Diakoniatyö ei rajoitu siihen, että jaetaan ruoka-apua. Tässä työssä pitää käsien lisäksi olla isot korvat, sillä eräs tärkeimpiä tehtäviä on kuunnella ihmisen hätää, Virpi Pohjanen.

– Diakoniatyöntekijän tulee olla sitä ihmistä varten, joka varaa ajan tai tulee vastaanotolle, jonne voi poiketa ilman ajanvarausta. Meille voi puhua vapaasti, sillä työtämme koskee ehdoton vaitiolovelvollisuus, tähdentää Virpi Pohjanen.

– Kokemus on osoittanut, että on paljon ihmisiä, joille diakoniatyöntekijä on ainoa kuuntelija.

 

Jokaiselle löytyy

oma paikkansa

 

Messukylän seurakunnassa on kehitetty aineellisen avun rinnalle monenlaisia henkisen ja hengellisen tuen toimintoja. On luotu erilaisille ihmisille tarkoitettuja ryhmiä, jotta jokainen voisi tasavertaisesti löytää oman paikkansa seurakunnassa.

– Messukylän seurakuntakodilla on torstaisin mahdollisuus yhteiseen ruokailuun. Aterialla käy monenlaisia ihmisiä, joten kukaan ei leimaudu. Työttömät ja vähävaraiset pääsevät syömään 1,50 eurolla, muille aterian hinta on 3,50 euroa.

Pienellä ylpeydellä Virpi Pohjanen kertoo Messukylän seurakuntakodin Juttupiiristä, joka on toiminut jo pitkälti yli kymmenen vuotta.

– Piiri ei ole pelkkä keskustelukerho, vaan matalan kynnyksen paikka, jonka puitteissa jokainen voi puuhata jotain oman persoonallisuutensa mukaan.

– Juttupiiriläiset tekevät myös retkiä. On käyty ihailemassa luontoa ja matkattu tutustumaan eduskuntaan. Jokin aika sitten poikettiin Pyynikin piispantalolla, missä piispa Matti Repo ja hänen Päivi-vaimonsa tarjosivat kahvit ja tutustuivat vähävaraisten elämäntilanteeseen.

 

Risto Koivisto

 

Tampereen seurakuntien ruokapankin RuokaNyssen toimintaa voi tukea lahjoituksella tilille TSOP 573008-17241, viestikenttään merkintä RuokaNysse tai tunnusluku 3690 3211. Pienen lahjoituksen voi tehdä myös soittamalla numeroon 0600-95105. Puhelun hinta on 5,05 euroa. Varat käytetään vähävaraisille jaettavien elintarvikkeiden hankintaan.

Vaatelahjoituksissa voi ottaa yhteyttä oman seurakunnan diakoniatyöntekijään.

 

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »