Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä

10.10.2012

ekumeniakutsu_c7a8623.jpg

Sisar Theresa Jezl ja kirkkoherra, isä Zenon Strykowski katolisesta Pyhän ristin seurakunnasta, pastori Jorma Katainen Tampereen adventtiseurakunnasta, pastori Ville Aalo Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymästä, kirkkoherra, isä Markku Toivanen Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta, kappalainen Jukka-Pekka Ruusukallio Harjun ev.lut. seurakunnasta, kirkkoherra Veli-Pekka Järvinen Harjun ev.lut. seurakunnasta ja toimitusjohtaja Piia Nurmela Tampereen Nuorten Naisten Kristillisestä Yhdistyksestä kutsuvat kaikkia ekumeeniseen seminaariin. 
Kuva: Hannu Jukola

– Ekumeeninen työ on siinä mielessä kantanut hedelmää, että kristityt uskaltavat kohdata ja tutustua toisiinsa. On hyvä kohdata omat ensin, sitten on helpompaa kohdata vieraita.

Näin miettii Tampereen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Markku Toivanen.

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten suhtautumisessa oli epäluuloa ja kyräilyä.

– Ekumeenisen työn tuloksena uskallamme tulla katsomaan: ”ai teillä tehdään noin ja meillä tehdään näin”. Kulttuurien kohtaaminen on luontevaa, hän iloitsee.

Tilojen lainaamiselle
ei ole estettä

Evankelis-luterilaisen kirkon piispat viittasivat tähän uusiessaan vastikään ohjetta tilojen käytöstä. Piispat totesivat maamme ekumeenisen ja uskonnollisen tilanteen kokeneen syvällisiä muutoksia viimeisen parin vuosikymmenen aikana.

Ohjeessa sanotaan, ettei ole estettä lainata kirkkorakennuksia tai seurakunnan muita tiloja kristillisille kirkoille ja yhteisöille näiden jumalanpalveluksia ja muita toimituksia varten. Koska Suomessa toimii aiempaa enemmän erilaisia kristillisiä yhteisöjä, ei myöskään katsota tarkoituksenmukaiseksi laatia tyhjentävää listaa kristillisiksi katsottavista yhteisöistä.

Tilojen lainaaminen perustuu kristilliseen vieraanvaraisuuteen. Kristilliset kirkkokunnat ovat yhtä mieltä siitä, että kuka tahansa voi astua sisään kenen hyvänsä kirkkoon tai kokoontumispaikkaan.

– Adventtiseurakunnassa eri kristityt eri järjestöissä nähdään Jumalan lapsina. Jumala tuntee omansa. Vaikka eroavuuksia opillisissa tulkinnoissa on, se ei saa estää kanssakäymistä, sanoo Jorma Katainen Tampereen adventtiseurakunnasta.

– Kirkkomme ovet ovat avoinna kaikille. Seurakuntana osallistumme yhteiskristillisiin tilaisuuksiin. Itse olen mukana Tampereen alueen yhteiskristillisissä neuvotteluissa ja tapahtumissa. Ne ovat rakentavia

– On silti hyvä säilyttää identiteetti omasta hengellisestä kodista. Nykyisin on vallalla hengellinen shoppailu-ilmiö: mennään sinne, missä on tarjolla kiinnostavinta ohjelmaa, Katainen harmittelee.

Adventtiseurakunnissa on vapaa ehtoollisyhteys, johon voi osallistua myös ei-seurakuntaan kuuluva.

Pastori Tapio Lohikko Tampereen Baptistiseurakunnasta kaipaa muutoksia Suomen ekumeenisen neuvoston sääntöihin siten, että olisi mahdollista perustaa sen alaisia paikallisosastoja.

– Tämä toisi ekumenian lähemmäksi paikallisseurakuntia, koska ne joutuisivat itse perehtymään siihen, mitä koko käsite oikeastaan tarkoittaa – miten se eroaa esimerkiksi yhteiskristillisyydestä – ja siten miettimään omaa suhdettaan siihen.

– Paikallisosastoksi järjestäytyminen toisi jämäkkyyttä ekumeenisten ryhmien toimintaan, koska niihin ei "ajauduttaisi" vaan liityttäisiin (tai ei liityttäisi) tietoisen prosessoinnin kautta.

Päämääränä
kristittyjen ykseys

Ekumeniasta voi olla moneksi. Vuosittain palkittava Ekumeeninen tekokin voi olla yksilön, seurakunnan tai ihmisryhmän yksittäinen teko, prosessi, uusi aloite tai pitkä perinne.

Ekumeenisia tekoja tapahtuu usein, sanoo katolinen sisar Theresa Jezl: eri kirkkokunnat rukoilevat yhdessä tai toistensa puolesta, ja käytävät toistensa kirkkorakennuksia.

– Joka sunnuntain messussa on vieraita toisten kirkkokunnista. Ainoa vaikea asia on, että vain katolilaiset voivat saada ehtoollisen katolisissa messuissa.

– Voimme käydä toisten kirkon jumalanpalveluksessa ja tilaisuuksissa. Emme voi osallistua ehtoolliseen, mutta voimme rukoilla, laulaa virsiä ynnä muuta.

Tampereen ev.lut. seurakuntien englanninkielistä toimintaa vetävän pastori Ville Aalon mielestä ekumeeninen teko lähtee ennen kaikkea avoimesta mielestä. Siitä, että antaa arvostuksen muille kirkkokunnille ja heidän tavalleen toteuttaa kristillistä uskoa elämässään.

– Upeaa olisi, jos menisimme tutustumaan muiden kirkkokuntien toimintaan; ymmärtäisimme tätä kautta heidän tapojaan paremmin ja oppisimme myös arvostamaan niitä enemmän. Kristillisyydessä ja sen toteuttamisessa arjessa on tilaa ja leveyttä. Kyse on enemmän asenteesta kuin varsinaisesti teosta.

– Ekumeenista on toiminta, jossa kuullaan toista, määrittelee Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri, pastori Heikki Huttunen, määrittelee Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri, kirkolliskokouksen jäsen ja pastori Heikki Huttunen.

Hän edustaa Suomen ortodoksista kirkkoa Kirkkojen Maailmanneuvoston keskuskomiteassa.

Kun katsotaan satoja vuosia taaksepäin, kirkkokuntien kesken on voinut olla rajoituksia esimerkiksi niin, että jumalanpalvelukseen osallistuvat vain ne, jotka osallistuneet pyhään ehtoolliseen.

– Kristinusko on kuitenkin ulospäin suuntautunut uskonto, johon ei kuulu sulkeutuneisuus. Sen opetus on aina avoin kaikille.

Huttunen tähdentää, että nyky-Suomessa ei ole varaa sulkeutuneisuuteen. Nykyaika on avoimuuden aikaa.

– Voi mennä käymään mihin vain, mutta pitää noudattaa niiden toiveita, keiden kotona ollaan.

Sillä on kuitenkin väliä, miten Kristusta seurataan:

– Kristinusko ei ole yleistä tunnelmointia, vaan se pyrkii kutsumaan meitä totuuteen. Ei ole ihan yksi lysti, mitä palvellaan: jos jonkun Jumala on mammona tai valta, pitää osata sanoa, että olet aivan väärillä poluilla.

Tähän viittaa myös Tapio Lohikko:

– Jos tiedetään jonkin ryhmän olevan hengellisesti sairas tai harhaoppinen, ei sellaisissa tilaisuuksissa käymiseen voi suhtautua välinpitämättömästi. Mutta lopullisen valinnan osallistumisistaan tekee jokainen itse.

Huttunen muistuttaa, että ekumenia on kristillinen liike, jonka peruskallio on Kristus.

– On aivan perus-ahaa-elämys löytää se, että toisessa kirkossa seurataan samaa Kristusta kuin omassani. Voi luottaa siihen, että toinenkin näkemys on kristillinen, mutta Kristusta ei seurata samalla tavalla. Tämä velvoittaa meitä etsimään, mikä on se yhteinen kivi.

Yhteistä ydintä etsitään sekä teologisella että käytännön tasolla.

– Suomalainen ekumenia on vahvasti kadun tallaajien ja seurakuntalaisten liike.

Seminaari ja viikko
aiheen parissa

Huttunen muistuttaa, että yksi kristittyjä yhdistävä tekijä on Raamattu. Tampereen seminaari onkin osa Suomen Pipliaseuran ja suomalaisen raamattutyön 200-vuotisjuhlintaa.

Ekumeenista Vastuuviikkoa puolestaan vietetään YK:n päivän ympärillä 21.–28. lokakuuta. Sen teemana on uskonnonvapaus ja siihen liittyvä pakolaisuus. Teiskossa on 28. lokakuuta Vastuuviikon ja samalla diakoniatyön tapahtuma.

Sen aloittaa kello 10 messu, jonka jälkeen vastuuviikon lähettiläs, kongolainen Robert Shabulinzenze kertoo elämäntarinansa, ja kuullaan musiikkia.

– Tämän vuoden teemana olevat ihmisoikeudet ja uskonnonvapaus ovat polttavan ajankohtaisia ja myös keskustelua herättäviä aiheita yhteiskunnassamme, sanoo Teiskon seurakunnan vt. kirkkoherra Tero Matilainen.

– Halusin nostaa esille erityisesti positiivisen uskonnonvapauden teemaa, eli jokaisella on oikeus elää uskontonsa mukaan ja tunnustaa omaa uskonnollista vakaumustaan julkisesti.

– Uskonnot on viime vuosina alettu yhä enenevässä määrin nähdä syyllisinä erilaisiin konflikteihin ja jännitteisiin, vaikka todelliset syyt ovat usein poliittisia ja etnisiä. Uskontoa voidaan käyttää väärin vihanpidon välineenä ja oikeuttajana, ja tästä on vastuuviikon yhteydessä mahdollisuus sanoutua yhdessä kirkkoina irti.

Tässä yhteydessä Matilainen näkeekin ekumeenisuuden kristittyjen yhteisrintamana ihmisarvoisen elämän sekä yksilön- ja ilmaisunvapauden puolesta.

– Suomessa vaikuttavien kristillisten kirkkojen välillä on jonkin verran näkemyseroja esimerkiksi Lähi-idän kysymyksen kohtaamisessa. Voisimmeko ekumeenisen vastuuviikon synnyttämän keskustelun kautta kirkkoina päästä lähemmäksi toisiamme ja löytää yhteisiä näkemyksiä tässä vaikeassa ja monimutkaisessa kysymyksessä?

Arkkipiispa Kari Mäkinen on ottanut kantaa uuteen perheiden yhdistämisen hakemuskäytäntöön. Se on jälleen yksi esimerkki pakolaisten kohtaamista ongelmista.

Mäkisen mukaan pohjoisella olisi paljon opittavaa etelän kirkoista etenkin evankeliumin ja uskon kokonaisvaltaisessa näkemisessä ja ymmärtämisessä. 

Asta Kettunen

Lisää seminaarista

Ekumenia 

Ekumenia tulee kreikankielen sanasta oikoumene ja tarkoittaa koko asuttua maailmaa. Ekumenia on toimintaa, johon kirkot ja kristilliset yhteisöt osallistuvat omista tunnustuksistaan käsin. Liike syntyi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on maassamme toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöjärjestö. Se on perustettu 1917.

Jäseniksi voidaan hyväksyä yhteisöjä, jotka tunnustavat Herran Jeesuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi Raamatun mukaan ja jotka sen vuoksi pyrkivät yhdessä täyttämään yhteistä kutsumustaan yhden Jumalan, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen kunniaksi. Tavoitteena on hajallaan elävän kristikunnan saattaminen keskinäiseen yhteyteen.

Jäsenkunnan muodostaa 11 jäsenkirkkoa, 5 tarkkailijakirkkoa ja 18 kumppanuusjärjestöä.

Asekauppa on esillä neuvoston ohjelmassa koko ensi vuoden. Tammikuussa vietettävän kristittyjen ykseyden rukousviikon keskeisenä aiheena on Intian kastittomien eli dalitien tilanne.
 

Lisätietoa: ekumenia.fi

Ekumeeninen Vastuuviikko

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »