Kolumnit

Uusimmat kommentit

Papin parfyymiKorhonen Pentti  15.2.2014 21.15
Papin parfyymiTampereen Kirkkosanomien toimitus  26.11.2013 10.57
Papin parfyymibirgitta rantala  4.11.2013 17.42
Kestääkö se niin kauan?Helena Nuutinen  9.9.2013 15.08
Kestääkö se niin kauan?Liisa Haanpää  16.8.2013 22.28

Jutut

Suojelkaa edes lapsia

06.06.2012

johannah4_netti.jpgErehtymättömyy-
teensä ja pyhyyteensä luottava yhteisö saattaa olla sokea epäkohdilleen. Tämä voi mahdollistaa ajattelutapoihin ja rakenteisiin pesiytyvän riskin väkivallalle, varoittaa lastensuojelun tutkija Johanna Hurtig.

Häpeällisten ilmiöiden yhteydessä yhteisöt sortuvat usein salailuun. Lestadiolaisten kriisissä Johanna Hurtig puhuu mieluummin ”haluttomuudesta suostua tietämään”. Väärinkäytöksistä tihkui tietoa vuosien ajan, mutta ilmiö ohitettiin kysymättä, mistä yhteisön rakenteellisista ongelmista tapaukset kertoivat.
Kuva: Vilja Tamminen

 

Totuus tapaa nousta pintaan kuin öljy, se tuppaa tulemaan näkyviin sameassakin vedessä.

Ne, joille yhteisön yhtenäisyyden ja harmonian on kärsivien lasten suojelua kalliimpi asia, ovat mustamaalanneet Johanna Hurtigia epäilyttäväksi, oman pesän likaajaksi, Jumalan valtakuntaa vastustavaksi ja sielunvihollisen edustajaksi.

Lastensuojelun tutkija on klassinen esimerkki siitä, kuinka viestintuojat halutaan ampua. Hänen syntinsä on lestadiolaisten hyväksikäyttöongelman julkinen käsittely.

Tieto liikkeen sisällä tapahtuneista lasten hyväksikäytöistä tuli julkisuuteen talvella 2010. Sitä seurasi lumipalloefekti: vuosia vaietut traumat ja rikokset alkoivat paljastua, kun puhumaan rohkaistuneet uhrit kertoivat yksi kerrallaan kokemuksistaan.

Keväällä 2012 Johanna Hurtigin tiedossa on yli 130 hyväksikäyttäjää, joukossa useita saarnaajiakin. Uhreja on moninkertainen määrä. Läheskään kaikki tekijät ja uhrit ole tulleet, eivätkä tulekaan tietoon.

Voimaantuminen hyvän ympäröimänä

Yhteiskuntatieteiden tohtori Johanna Hurtig ei tiennyt, millaisesta ongelmakimpusta on kysymys, kun Lapin yliopiston sosiaalityön professori Merja Laitinen kysyi häneltä neuvoa 2000-luvun alussa.

Laitinen oli törmännyt useisiin pedofilian ja insestin uhreihin, jotka selittivät sopineensa rikokset hyväksikäyttäjiensä kanssa ”Jeesuksen nimessä ja veressä”.

Hurtig tunnisti sanonnan liittyvän lestadiolaisten anteeksianto- ja rippikäytäntöön. Mutta eihän hänen lapsiin panostavassa ja lainkuuliaisuutta korostavassa herätysliikkeessään käytettäisi väärin tätä kallisarvoista parannuksenteon armoetua. Eihän?

Vaasasta kotoisin oleva kahdeksan lapsen äiti varttui hyvässä perheessä, jollaisia suuri osa lestadiolaisperheistä lieneekin. Hänen isänsä Juhani Uljas, diplomi-insinööri, toimi vuosikymmeniä maallikkosaarnaajana ja Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnassa.

– Olen itse saanut elää hyvän ympäröimänä sekä lapsena että aikuisena. Kasvuympäristööni kuuluivat tiiviit ja runsaat, vilkkaat ystävyyssuhteet, yhteisön lämpö ja voimaannuttava hengellisyys. Siionin virret ja laulut sekä seurojen sisältö ja ”äänimaisema” muodostavat tutun hengellisen kodin.

– Kasvoin vahvaan hengellisyyteen, jonka kautta avautuivat jumalasuhde ja tietoisuus siitä, että olen uskova ihminen. Olen näistä lahjoista hyvin kiitollinen taustalleni. Ellen olisi syntynyt lestadiolaiseen perheeseen, en olisi välttämättä saanut yhtä vahvaa sidettä hengellisyyteen, Johanna Hurtig kertoo.

Lestadiolaiseksi hän on pitänyt harvinaisen paljon yhteyttä luterilaiseen seurakuntaan osallistumalla jumalanpalveluksiin, kirkkokuoroon ja retriitteihin. Myös läheiseen ystäväpiiriin on aina kuulunut liikkeen ulkopuolisia.  

Eteenpäin takatalven jälkeen 

Lestadiolaisen uskonperinnön hengelliseen ytimeen kuuluvat perusasiat ovat pysyneet Johanna Hurtigille rakkaina. Siksi hän koki vuonna 2008 raskaasti sen, että laajan hyväksikäyttöongelman olemassaolo selvisi työn kautta.

Vaikka itse uskoa ei tarvinnut kyseenalaistaa, oli oman liikkeen toimintakulttuuria pakko tarkastella kriittisesti.

– Aikuisena naisena tiedostin toki jo tuolloin liikkeemme kipupisteitä ja epäkohtia sekä keskustelukulttuuriin liittyviä kivettymiä ja pelkoja. Silmälasini eivät olleet aivan ruusunpunaiset, mutta minulla oli vahva luottamus yhteisölliseen vastuunkantoon.

– Uskoin voivani vaikuttaa avoimella toiminnalla niiden epäkohtien korjaamiseen, joita näin. Olin toistuvasti yhteydessä liikkeen johtoon ja käynnistin keskustelua aiheesta. Valitettavasti jouduin törmäämään vastuunkannon ja yhteisöllisen valvonnan kehittymättömyyteen, Johanna Hurtig myöntää.

Samalla näyttäytyi hoitokokouskulttuurin perintö: yhteisön näennäisen yksimielisyyden ja yksiäänisyyden vaaliminen avoimuuden ja rehellisyyden kustannuksella.

– Liike ja sen välittämä usko ovat aina osa minua. Mutta olen surullinen ja pettynyt siihen, miten vaarallista heikompien puolustaminen on yhteisössämme. Olen nähnyt liian monen kohdalla, mitä vaikeuksia seuraa, kun yrittää toimia rehellisesti ja rohkeasti.

– Riittävän avointa keskustelua ongelmista ei ole vielä käyty, vaikka välillä näytti jo lupaavasti siltä kuin siihen oltaisiin pääsemässä. Nyt näyttää kuin eläisimme takatalvea, mutta samalla tunnen vahvasti, että prosessi etenee joka tapauksessa.

Sairaat rakenteet päivänvaloon 

Ensimmäisiä edistysaskeleita on jo otettu, Hurtig näkee. Rippisalaisuuteen ja anteeksiantamuksen väärinkäyttöön liittyviä ongelmia on tajuttu ja tunnustettu. Ripin suoman sovituksen ja rikosoikeudellisen vastuun oikea suhde on oivallettu.

Tiedottaminen ongelmista on avautunut: liikkeen maineen suojelu ei enää edellytä empatian puutetta ja kovuutta uhreja kohtaan, eikä heidän haluta vaikenevan viranomaisille.

Johanna Hurtigin viestinä on, ettei seksuaalinen väkivalta ole liikkeen muusta toiminnasta erillinen ongelma, vaikka se koskeekin vain vähemmistöä. Sillä on yhtymäkohtia moniin muihin keskustelua edellyttäviin asioihin: naisten alisteiseen asemaan, vahvaan hengelliseen vallankäyttöön, yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan väliseen suhteeseen.

Suorien uhrien lisäksi on paljon välillisiä uhreja, omaisia ja ystäviä. Heitä kuuntelemalla on selvitettävä, mitä yhteisön epäkohdat ovat ja miten ne näyttäytyvät uhrien arjessa; mitkä ovat hyvään pyrkivän ja monelle rakkaan hengellisen kodin varjopuolet.

– Jotkut liikkeen uudistajista koettavat annostella muutosta pikkulusikalla, ja kriittistä keskustelua käydään paljolti piilossa, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Minä en voi toimia lastensuojelun ammattilaisena niin – lasten lapsuus on siihen liian lyhyt, Johanna Hurtig toteaa.

Hän kokee tehtäväkseen tuottaa tietoa hyväksikäyttöongelmasta ja nostaa asioita keskusteluun. Kyseenalaisten rakenteiden ja käytäntöjen valaisemista tarvitaan.

Sitkeys palkitaan pölyn laskeuduttua 

Johanna Hurtig on saanut julkisuudessa tuekseen muutamia rohkeita naisia ja miehiä herätysliikkeestään. Nimetön tuki on paljon laajempaa, sillä modernit lestadiolaiset ovat moniääninen joukko, vaikka virallisesti käytetäänkin vain yhtä, erehtymättömän seurakunnan ääntä, joka edustaa ”yksimielistä rakkautta”.

Isot ja vakavat kysymykset vaativat nyt vastuunkantajia ja avoimia keskustelun herättäjiä, jotka osallistuvat rakentavalla tavalla yhteisön uudistamiseen.

Nähtäväksi jää, kuinka monessa on miestä ja naista pyrkiä muuttamaan liikkeen rakenteellisia ongelmia ennen kuin iso pyörä pyörähtää. Alkukitka on aina kova.

Lestadiolaisen liikkeen 2010-luvun historiaa aikanaan analysoitaessa ei muisteta hyvällä niitä paikallisia ja valtakunnallisia napamiehiä, jotka eivät tarttuneet tosissaan yhteisön sisällä tapahtuneeseen hengelliseen, henkiseen ja seksuaaliseen väkivaltaan, vaan koettivat pitää väärinkäytökset piilossa.

Mutta muuan naisen sitkeä työ lastensuojelijana ja yhteisönsä  moraalisen vastuun herättelijänä muistetaan vielä pitkään pölyn laskeuduttua.

Janne Villa


Yhteisöt salaisuuden vartijana

Johanna Hurtig on havainnut seuraavia ongelmia uskonnollisten yhteisöjen tavassa työstää lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä prosesseja.

- Totuuden kieltäminen: Tiedot ovat perättömiä. Emme ole salailleet.

- Hengellistäminen: Kielteinen huomio merkitsee vain maailman pilkkaa ja vainoa.

- Huomion ohjaaminen muualle: Valtaväestössä on huomattavasti enemmän näitä rikoksia.

- Huolen torjuminen: Aina on opetettu ja toimittu oikein.

- Ongelman esiinnostajien leimaaminen: Raatelevat sudet, saatanan enkelit, Jumalan valtakunnan roskittajat.

- Prosessin edetessä niukat pahoittelut, myöhemmin anteeksipyyntö.

Syvällisestä itsearvioinnista – yhteisön opin, kulttuurin, rakenteiden ja valtasuhteiden arvioinnista – on kuitenkin valitettavan vähän näyttöä.

Käsitys yhteisön erityislaatuisesta pyhyydestä ja lähtökohtaisesta oikeassa olemisesta tekee ristiriitojen käsittelystä uhkaavaa. Yhteisön etu ja maineen varjelu voivat ohittaa yksilön oikeuksien aidon toteutumisen.

Naisten ja lasten alisteisuus suhteessa valtaapitäviin miehiin vaikeuttaa heidän hätänsä kuulemista.

Janne Villa

Maijan tarina

21.11.2012Rakenneuudistusta odotetaan, mutta siinä nähdään hiottavaa
09.11.2012Suojelu pysyy Tampereella nykyisissä kirkkorakennuksissa
08.11.2012Hinnat ja katovuodet haastavat, uskonto jokaisen oma asia
07.11.2012Papinpaita, virkapuku ja jakku jakavat mielipiteitä
07.11.2012Vonguttamisesta kunnon soittoon
07.11.2012Messi kohtaa nuoria kiireettömästi
26.10.2012Alueellinen toiminta pysyy tärkeänä jatkossakin
24.10.2012Pispalan kirkko toimintoineen Olohuone-kärkihankkeen pilotiksi
24.10.2012Maailmankaupan haasteet puhuttavat seminaarissa
24.10.2012Kuolinvuodekokemuksista vaietaan leimautumisen pelosta
24.10.2012Kymmenen ohjetta onnellisempaan parisuhteeseen
24.10.2012Salarakas vai samarakas - milloin pettämisestä tuli viihdettä?
24.10.2012Perhehoito tuomassa vaihtoehdon omaishoitajan lepotauon ajaksi
10.10.2012Hengelliseksi rakennukseksi kaikille kansoille
10.10.2012Miten köyhyyttä vähennetään Tampereella?
10.10.2012Ekumeeninen työ etsii uskon yhteistä ydintä
10.10.2012Tampereen Kirkkosanomat uudistuu - kerro ideoitasi ja toiveitasi!
26.09.2012Konfirmaatiossa syttyi valo kehitysvammaisille nuorille
26.09.2012Bass´n Helen ja Tera(pia) lupaavat sykähdyttäviä hetkiä
26.09.2012Saako mies itkeä?
26.09.2012Naisten Pankin lainatuotot jäävät kiertämään ryhmälle
12.09.2012Virossa on vielä paljon hätää
12.09.2012Arvot ja taiteet yhdistävät enemmän kuin olinpaikka
12.09.2012Yhä nuoremmat naiset Suojakodin asiakkaina
12.09.2012Mitä piispa merkitsee Angolan kirkolle?
30.08.2012Maallikkosaarnaajat odottavat kirkon kutsua
29.08.2012Huippu-urheilijoiden työpaikkapappi
29.08.2012Rippileiri North Yorkshiressa jätti ennätykselliset muistot
16.08.2012Seurakunnat näkyvät taiteen välityksellä kaupunkikuvassa
15.08.2012Vuokravene M/S Isosaari totuttelee taas vesille
15.08.2012Ensimmäinen koiraleiri yhdisti perheitä menestyksekkäästi
15.08.2012Kirkkomuskarissa rukouksesta tulee laulu
15.08.2012Kohti hyvää kuolemaa
15.08.2012Mitä Kukkaistyttö tekee syksyllä?
06.06.2012Kuin surmaisi sielun
06.06.2012Suojelkaa edes lapsia
06.06.2012Hervannan seurakuntakotiin voi tutustua keskikesällä
06.06.2012Maria ja Hyvä Paimen pääsivät Onnelankotiin
06.06.2012Tuhlaajapoika kuoriutui kotelostaan asuntomessuille
05.06.2012Messu ja kävelytapahtumat päättävät Vihreän viikon
23.05.2012Päihteet kuuluvat monen nuoren päättäjäispäivään
23.05.2012Mistä löytää oikea apu sielunhoidon ja terapian tavaratalossa?
23.05.2012Tarton Paavalin kamarikuoro kuulee kelloissa ystävän äänen
09.05.2012 17.00SOS-Lapsikylä aloittaa toimintansa Tampereella
09.05.2012 13.00Norssin oppilaiden näyttely vie ajatusten aikamatkalle
09.05.2012Duudsonit vaativat Tekoja kehitysmaiden nuorten hyväksi
09.05.2012Kotikirkko kulkee ihmisen sydämessä
25.04.2012Toiminta ja talous kulkevat käsi kädessä Tampereella
25.04.2012Paniikki pysyy poissa seurakuntataloudesta - vielä
25.04.2012Viidestoista Valotykki jännittää bändiskaban onnistumista
25.04.2012Nuorisopäivät kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria Tampereelle
25.04.2012Kyllä Raamattu kiinnostaa
11.04.2012 16.00Julkujärvelle etsitään uutta ilmettä kilpailulla
11.04.2012 12.00"Kerrankin jaksoi kunnolla keskittyä"
11.04.2012 12.00Kaste on syvään juurtunut perinne
11.04.2012Tampereen seurakuntajaon toimeenpano siirtyy
28.03.2012Rukous herää avuttomuudesta
28.03.2012Jumala rakastaa Rikua
15.03.2012Seurakuntajakopäätöksestä jätettiin kuusi valitusta
14.03.2012Olkkarimessu kokosi lapsiperheitä Aitolahdella
14.03.2012Lähikirkoilla luodaan seurakuntaelämää yhdessä
29.02.2012Taide-evankelista avaa ikkunoita pyhään
29.02.2012Pitäisikö kirkon käsitellä aloitetta avioliittolaista?
29.02.2012Toteutuvatko elämän arvot arjessa?
15.02.2012Turvatalo lievittää yksinäisyyttä
15.02.2012"Kannattaa olla rohkeasti sä"
15.02.2012Seurakunnat tarjoaa sushia ja rumpuharjoitusta ChillHousessa
01.02.2012Tampereella on ensi vuoden alusta viisi seurakuntaa
01.02.2012Tammiston arvonimi tunnustus Mummon Kammarin työlle
18.01.2012Uusi piirtäjä arvostaa seurakuntien työtä
18.01.2012Joel Hallikainen matkaa hyvän toivon tiellä
07.12.2011Kohtaamisia uusilla verkkosivuilla
07.12.2011Tampereelle seurakuntien ensimmäinen sosiaalinen yritys
07.12.2011Kotikirkko kaukana kotoa
07.12.2011Lucian valo kuluu adventin ajan perinteisiin
24.11.2011Raha-asianeuvojat valavat uskoa asioiden selviämiseen
24.11.2011Uusi soitinten kuningatar soi entistä peliä järeämmin
24.11.2011Tärkeintä on kohtaaminen
10.11.2011Isäksi pitkän odotuksen jälkeen
09.11.2011Ruokapankit saavat EU:sta vain maitojauhetta
09.11.2011Kirkko ei unohda köyhiä
26.10.2011Hugon kera kirkon sylissä voi nähdä laulun ja kuolon
26.10.2011Saavutettavuus paranee yhteistyöllä ja asenteella
26.10.2011Kveekareilla on hiljainen usko
26.10.2011Moderni munkki tuli kylään
25.10.2011Tasaus-foorumilla puheenvuoroja auttamisesta
12.10.2011Selkeä päätös toi helpotuksen Kaivannon sairaalassa
12.10.2011Tukevaa maata jalkojen alle
11.10.2011Spirituaaleista rakkauden gospeliksi
11.10.2011Hervannassa tehtiin laupeuden työtä
11.10.2011Selman henki kantaa satavuotiasta sairaalaa
03.10.2011Mitä hyvää on yhtymämallissa?
29.09.2011Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille
28.09.2011Miika Tomi edustaa Suomen nuorisoa
28.09.2011Tuhkauksen yleistyminen ei ratkaise rahankäyttöä
28.09.2011Inkerin kirkko 400 vuotta
14.09.2011Koko perhe viihtyy Jumalan kämmenellä
14.09.2011Kiintopiste keskellä toimintaa
14.09.2011Ihmisten palvelemisesta tulee hyvä mieli
14.09.2011Mikä haastaa kristinuskon?

Näytä lisää »